Vysočina investuje do cyklostezek, splnila všechny žádosti

Kraj Vysočina letos věnuje 22 milionů korun na výstavbu cyklotras a cyklostezek, o 2 miliony více než v loňském roce. Navzdory tomu, že poptávka obcí po dotacích stále převažuje, bylo možné vyhovět všem žádostem o dotace.

uniweb weby

Kraj Vysočina každý rok posiluje svou finanční podporu budování cyklotras a cyklostezek. Z Fondu Vysočiny bylo na tyto aktivity letos určeno 22 milionů korun, což je o dva miliony více než v předchozím roce, řekl náměstek hejtmana pro kulturu a turismus, Roman Fabeš.

Naproti tomu, Fabeš také poznamenal, že poptávka obcí po těchto dotacích stále převyšuje jejich dostupnost. Přesto v podprogramu s názvem Projektová dokumentace bylo možné vyhovět všem žádostem o dotace z celkové alokace pěti milionů korun, podotkl náměstek.

První etapa výstavby cyklostezky proběhne v úseku z Brtnice do hradu Rokštejn. Stezka ponese cyklisty údolím malebné říčky Brtnice a u hradu Rokštejn se napojí na existující cyklostezku mezi Jihlavou a Třebíčí. Tato iniciativní fáze přinese do kraje dalších 2,3 km cyklostezky.

Stavba další stezky podél často využívané silnice I/23 mezi Třebíčí a Vladislaví je také na programu. Prvotní fáze projektu zahrne stavbu části stezky dlouhé téměř 1,8 km.

Stávající cyklostezka mezi Hodicemi a Kostelcem bude rozšířena o další plánovaný úsek vedoucí kolem Třeště a Hodic, přesahující délku jednoho kilometru. Tento projekt umožní bezpečné propojení obcí ležících podél rušné silnice II/406.

Podpora Krajem Vysočina se rovněž rozšíří na cyklotrasu z Chotěboře do Bílku, na stavbu pumptracku v Bystřici nad Pernštejnem a na výstavbu trailu v Chotěboři. Projektová dokumentace pro trasu z Polné přes Dobronín a Střítež bude vytvořena s podporou kraje. Jsou také připravovány studie, které se budou věnovat možnostem propojení Jihlavy a Kostelce a Třebíče a Bransouz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy