Brodský obchvat zavádí chytré semafory

Radnice plánuje na frekventované křižovatce obchvatu instalovat "chytrou" světelnou signalizaci, protože očekává nárůst provozu. Návrh vyvolal nesouhlas od Ředitelství silnic a dálnic, ale nakonec byl schválen.

uniweb weby

Radnice začala intenzivně tlačit na myšlenku osadit frekventovanou křižovatku světelnou signalizací v průběhu výstavby jihovýchodní části obchvatu. Tento návrh vzešel z očekávání velkého nárůstu provozu a potenciálních problémů při výjezdu z vedlejších ulic, což se v praxi v mnoha případech potvrdilo.

'Cítíme tlak místních obyvatel, zejména těch z oblasti Žižkov, aby se s křižovatkou něco provedlo. Průmyslová zóna za obchvatem se stále rozrůstá, nové podniky se otevírají, počet aut na těchto silnicích se zvyšuje. Kromě toho se očekává další nárůst,' vysvětlil místostarosta Libor Honzírek důvody nasazení semaforů.

Počáteční návrh na instalaci semaforů nebyl přijat kladně - Ředitelství silnic a dálnic, vlastník obchvatu, se proti tomuto nápadu postavilo. Argumentovali, že semafory na takto vytížené silnici nepatří, a že by jen zbrzdily provoz a devalvovaly hodnotu obchvatu. Přesto nakonec podlehli argumentům města a povolili úpravu křižovatky. Práce však přijdou na zhruba 8,5 milionu korun.

Místostarosta vysvětlil, že se jedná o tzv. chytré semafory, které budou reagovat na intenzitu provozu v konkrétních směrech. Nemají být napojeny na žádnou 'zelenou vlnu'. Prioritou bude stále obchvat.

Kromě světelné signalizace se chystají další změny na křižovatce. 'Proběhne úprava rádiusu, budou doplněna odvodnění. Ulice Kyjovská bude ve směru z průmyslové zóny k obchvatu rozšířena, přebudují se vjezdy do přilehlých provozů a budou přidány chodníky. Bude také instalováno veřejné osvětlení a přidán přechod pro chodce,' shrnuje místostarosta.

Přestože je pro pěší k dispozici lávka, která vede přes obchvat v blízkosti křižovatky, místostarosta tvrdí, že je pro ty, kdo docházejí do dolní části průmyslové zóny, příliš daleko a navíc v kopci. Navíc má být brzy kvůli rekonstrukci zavřena.

Nejnovější stavební práce na křižovatce již omezily provoz. Na obchvatu byly přidány dočasné semafory, které regulují průjezd úsekem. 'Výjezd z ulice Kyjovská na silnici 38 není možný, část ulice je jednosměrná ve směru k ulici Konečná,' dodala Veronika Nováková z odboru dopravy městského úřadu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy