Horácké divadlo Jihlava má svou černobílou grotesku

Druhou premiérou letošní sezóny Horáckého divadla Jihlava je hra vynikajícího britského, nedávno zesnulého, dramatika Petera Shaffera Černá komedie. Herci jediné profesionální scény na Vysočině ji v sobotu 7. října večer představili zaplněnému hledišti.

uniweb weby

„Po Splašených nůžkách je to další komedie, která patří ke špičkám světového repertoáru a která je vždy pro inscenátory výzvou a velkým dobrodružstvím,“ komentuje dramaturgyně Barbora Jandová. 

„Rádi bychom, aby v našem repertoáru měly komedie nějakou přidanou hodnotu, zkrátka něco navíc. Splašené nůžky ve své interaktivitě vpustily do děje diváky a zbořily pověstnou čtvrtou stěnu. V Černé komedii čeká na diváky také jedno nové velké překvapení, které ale dopředu nechceme prozrazovat – právě proto, abychom naše publikum o to překvapení nepřipravili,“ doplnil umělecký šéf a režisér Pavel Šimák.

Inscenačním klíčem k Černé komedii na jevišti Horáckého divadla je černobílá groteska a doba jejího vzniku. Kostýmy navrhla výtvarnice Blanka Tesařová, která poprvé spolupracovala s HDJ na kostýmech komedie Vrátila se jednou v noci, autorkou (jak jinak než černobílé) scény je Kristina Matre Křížová.

Herecké obsazení tvoří sedmičlenný tým, který je zároveň spolu-režisérem, svým vlastním pohybovým poradcem i gagmenem: Ondřej Šípek, Šárka Býčková, Lucie Sobotková, Jakub Škrdla, František Mitáš, Milan Šindelář a Tereza Otavová. Jako asistent režie byl režisérem přizván ještě herecký kolega Petr Soumar. O živý klavírní doprovod v duchu žánru se postará hostující Peter Palacka. 

Program Horáckého divadla Jihlava najdete zde.

Foto: Horácké divadlo Jihlava

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy