Jak poznat, že je čas na výměnu dioptrických brýlí za nové?

Najít ty dokonalé brýle dá zabrat, proto se jich mnohdy nechceme vzdát. Jenže mnohdy může nastat situace, kdy už brýle neslouží tak, jak by měly. V takové chvíli je třeba vybrat si nové, které se postarají o ideální korekci zraku. Kdy však nastává ten pravý čas?

uniweb weby

Pravidelná kontrola

Mnoho lidí stále nemá povědomí o tom, že předpis, který získali od očního lékaře, je třeba pravidelně obnovovat. Náš zrak se totiž může postupem času stále měnit, což platí hlavně u dospívajících lidí. U těch je vhodné nechat oči vyšetřit každý rok, zda se potřebné dioptrie nezměnily.

Dospělí by si pak zrak měli nechat vyšetřit alespoň každé dva roky. Jenže někdy může nastat, že pro skvělý zrak budete výměnu brýlí potřebovat o něco dříve. Nabízí se několik znaků, které vám mohou napovědět, že je načase podívat se po nových brýlích.

Mhouření očí

Jestliže se při nošení dioptrických brýlí přistihnete u toho, jak lehce přivíráte oči, abyste pořádně viděli, je třeba zbystřit. Díky mhouření dopadá paprsek světla do oka trochu jinak, což umožňuje ostřejší a jasnější vidění. Jenže o to by se měly starat brýle. V případě že tedy máte pocit, že i s brýlemi na nose musíte doostřovat, abyste dobře viděli, je načase nechat si zrak znovu zkontrolovat. S velkou pravděpodobností totiž bude nový předpis na brýle odlišný od toho předchozího.

Bolesti hlavy

V momentě, kdy se oči a mozek snaží vylepšovat vidění, protože korekce brýlí už na to nestačí, na oční svaly pak působí výrazně větší tlak a musí se více napínat. To může způsobovat nepříjemnou únavu či bolestivost očí a také bolesti hlavy. Jestliže vás tedy v poslední době obtěžují častěji bolesti hlavy bez jasné příčiny, mohou být na vině nevhodné brýle. V takovém případě je třeba navštívit očního specialistu.

Dvojité vidění

Někdy se také může stávat, že objekty vidíte dvojitě. To indikuje, že oči nespolupracují správně pro vyhodnocení čistého obrazu. I zde mohou být za tento problém zodpovědné právě nevhodné brýle. Pokud na sobě pozorujete změny vidění, bude třeba oči nechat zkontrolovat, jak se jejich stav změnil. Brýle s novými parametry vám značně uleví.

Stále ty samé brýle

Jestliže aktuální brýle máte už dlouhou dobu, je také třeba zvážit návštěvu optometristy. To, jak se oči mění, totiž může ovlivňovat hlavně věk a celkový zdravotní stav. Právě z toho důvodu jsou doporučeny pravidelné kontroly, abyste předešli problémům s viděním. Někdy dokonce oči mohou být prvotním signálem některých jiných nemocí jako jsou třeba cukrovka či srdeční onemocnění.

Zvažte proto výměnu starých brýlí za nové, stylové obroučky podle svého stylu můžete vybírat z eyerim collection. Záleží jen na vás, zda hledáte moderní neokoukané obroučky v zářivých barvách, či raději zůstanete u seriózní klasiky, nebo vás snad lákají brýle ve stylu minulých let. Čočky navíc můžete nechat upravit podle vašich potřeb, ochrání tak vaše oči před sluníčkem i modrým světlem.

Poškození brýlí

Čočky brýlí jsou náchylné na různé škrábance a oděrky. Předejít jim však při běžném užívání brýlí je značně složité. Jenže poškrábané brýle mohou způsobit, že přes ně uvidíte rozmazaně. Někdy navíc může dojít také k poškození obrub. To mívá za následek nesprávné sezení brýlí, čímž se také zhoršuje jejich funkčnost. Zvažte proto, zda není na čase pořídit si zcela nový kousek. Při nakupování jistě oceníte slevové kódy, díky kterým najdete ideální nový model za příznivou cenu.

Výběr brýlí dokáže zabrat dost času, a proto když už najdeme model přesně vyhovující našemu vkusu, není lehké nechat ho jít, i když už nevyhovuje. Ovšem prioritou je myslet na zdraví očí, pořízení nových brýlí je navíc skvělou příležitostí, jak si udělat radost.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy