Jihlavské hřbitovy

Ano, také hřbitovy jsou vhodným místem k procházkám. Nejenom maminky a tatínkové s kočárky zde ocení klid od ruchu města. Zejména ústřední a židovský hřbitov mají výraznou atmosféru místa a stojí za delší návštěvu. V dušičkovém období je tam rušněji, ale i to má svoje kouzlo. Zvláště po setmění je pohled na hřbitovy s množstvím svíček magický.

uniweb weby

Ústřední hřbitov, který byl založen v roce 1869, je jedním z nejrozsáhlejších v kraji. Jeho součástí jsou i vojenské hřbitovy z první i druhé světové války. Je zde mnoho zajímavostí. Od hrobu zakladatele Jihlavského havířského průvodu Johanna Haupta, se sochou jedné z postav průvodu, přes hrobku Karla Löwa, helenínského továrníka s textilním reliéfem, až po nápis nad vchodem do hřbitova, jehož autorem je jeden z iniciátorů založení hřbitova, jihlavský lékař a radní Leopold Fritz. Zde je správné podotknout, že by bylo nanejvýš vhodné, aby se město staralo o hroby svých čestných občanů a projevilo jim tak patřičnou úctu.
Židovský hřbitov je v podstatě jedinou zachovalou památkou na jihlavskou židovskou obec. Je zde přes tisíc náhrobků. Významné je, že na hřbitově jsou také hroby rodičů skladatele Gustava Mahlera a jeho příbuzných. V roce 1995 zde byl instalován památník obětem holokaustu, který je se vzrostlými thujemi jednou z dominant hřbitova.
Hřbitov Kalvárie na začátku Helenínské ulice je druhým klasickým hřbitovem v Jihlavě. Má zajímavou polohu nad skalní stěnou bývalého kamenolomu. Není sice tak rozsáhlý a významný jako předchozí dva, ale i sem se stojí za to podívat a užít si klidu. O oba městské hřbitovy se příkladně stará firma Správa městských lesů Jihlava.
Řada pěkných míst po městě jsou původně hřbitovy, například Smetanovy sady, Jánský kopeček či Minoritské náměstí.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 19:41




0 +
 

Hlavní zprávy