Padevět: V Nové Hlíně Čurdu za zrádce nepovažují. Vědí, že jim zachránil život

O tom, kdo je hrdina a kdo zrádce, diskutoval s návštěvníky Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě spisovatel Jiří Padevět. Besedu začal Jiří Padevět historickým úvodem o odboji za dob protektorátu a komunistického režimu.

uniweb weby

Padevět přiblížil mimo jiné příběhy několika konkrétních odbojářů. „Odboje se účastnili i dospívající kolem čtrnácti let. Malá Jindřiška Nováková, která pomohla při operaci Anthropoid, byla popravena i s rodiči v Mauthausenu.“

Spisovatel mluvil také o Karlu Čurdovi, který se podílel na odhalení operace Anthropoid. „Když mluvíte s obyvateli Nové Hlíny, odkud Čurda pocházel, připouštějí, že zradil, ale je zachránil, aby se nastali druhými Lidicemi,“ řekl Padevět.

I když se protektorát lidem nelíbil, mnoho z nich s tím podle Padevěta nic nedělalo. „Je to přirozené, chtěli přežít, mít děti, chodit do práce. Nikdy bych vám nepřál, abyste museli stát před rozhodnutím, jestli se za 10 minut stát hrdinou nebo zrádcem,“ dodal spisovatel.

Jiří Padevět začal roku 1988 pracovat jako knihkupec a o necelých dvacet let později jako nakladatel. V současnosti je ředitelem nakladatelství Academia. Jako spisovatel se zabýval poválečnými a protektorátními dějinami českých zemí. Nyní pracuje na publikaci Průvodce stalinistickou Prahou.

Text: Nikola Stupková
Foto: Karolína Sedláčková

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy