Památkáři v Telči vydávají novou publikaci Památky Vysočiny 2016

Telčské pracoviště Národního památkového ústavu vydává novou publikaci ze série Památky Vysočiny, která mapuje události z oblasti památkové péče.

uniweb weby

„Témata příspěvků jsou velmi různorodá, od kulturněhistorických studií přes terénní průzkumy až po zhodnocení obnovy regionálních památek“, konstatuje v předmluvě ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků. 

Široká tematická paleta je určujícím rysem Památek Vysočiny 2016. Opět se podařilo pokrýt v geografickém smyslu celý Kraj Vysočina. První část představují odborné články, nejen z oblasti historie, ale i příbuzných oborů. Zmiňuje např. proslulé poutní místo Křemešník nedaleko Pelhřimova, rekonstrukci koruny hráze Sedlické přehrady nebo vilu Marie Karas v Jihlavě. Druhou část tradičně tvoří akce obnovy, které mají čtenáři přiblížit architektonicky, historicky či umělecky cenné objekty. Tentokrát je pozornost zaměřena na obnovu kostela sv. Víta v Jemnici, obnovu fasád hradu Ledeč nad Sázavou a na rekonstrukci Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Třetí část sborníku vyplňují zprávy informující například o projektu Telč, jezuité, řád a jeho mecenáši, na němž se telčské pracoviště Národního památkového ústavu podílí. Publikace zmiňuje rovněž seminář o historických hřbitovech, který proběhl ve spolupráci s Ústavem historických věd Filozofické fakulty Univerzity Pardubice.

Knihu je možné zakoupit v sídle územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči (Hradecká 6) nebo ji objednat na dobírku na e-mailové adrese ampapova.ilona@npu.cz. Její cena je 200 Kč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 30.12.2017 09:26




0 +
 

Hlavní zprávy