Středoškoláci z Jihlavy pokračují v bádání, vznikla i originální výstava

Originální makrofotografie přírody i živočichů zdobí od ledna kavárnu v Bezručově ulici v Jihlavě. Nejenže fotografie zaujmou na první pohled, zajímavé na nich je, že pochází z dílny žáků OA, SZŠ a SOŠS Jihlava a Gymnázia Jihlava. Od roku 2016 spolupracují na projektu Krása dokonalosti ukrytá v detailu a za podpory partnera projektu – firmy Českomoravský štěrk – bádají v jinak nepřístupném lomu Kosov.

uniweb weby

„Momentálně jsme za polovinou projektových aktivit. Z videodokumentace nám v rámci Čtvero ročních období chybí už jen zima, na kterou i s nově pořízenou technikou 4K čekáme, abychom ji zdokumentovali, a zároveň prezentujeme podzimní téma Querry seaseons,“ informoval ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.

Na projektu pracuje zhruba osm studentů, které vedou pedagogové Pavel Neuwirth z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava a Lenka Fasorová z Gymnázia Jihlava. S časem se však připojuje druhá vlna studentů, která se bude na nadcházejících projektových aktivitách také podílet. 

„Pan učitel nás vytipoval a oslovil nás s nabídkou zapojit se do projektu. Do té doby jsme nikdy nenatáčeli venku v přírodě, ale bylo to zase něco jiného a něco jsme se naučili. Trávíme nad tím hodně času, ale je to pro nás zábava. Nejdéle trvá stříhání a finální úprava,“ prozradil Ondřej Dvořák ze 4. ročníku oboru Fotografie a multimedia, který je z fotografického týmu a společně se spolužákem Pavlem Němcem má na starosti tvorbu videí. Další ze studentů – Jakub Smetana zase fotí. A studenti gymnázia se zabývají sběrem vzorků, prací s mikroskopem a detaily pro následnou tvorbu makrofotografií.

Zimní aktivity projektu Krása dokonalosti ukrytá v detailu vyvrcholí v nejbližších dnech výstavou v restauraci a hotelu Kaskáda v Ledči nad Sázavou, která bude 15. února hostit krajskou konferenci projektu Enersol. Právě v této soutěži, která je určená žákům středních škol podporujících možnosti úspor energie a využívání alternativních zdrojů energie, budou mladí badatelé soutěžit v kategorii Popularizace. „V rámci přípravy na soutěž vznikly velice zajímavé nápady, dokonce máme tradiční pexeso z netradičního mikropohledu a dále kolegové s žáky vymýšlí puzzle,“ doplnil ředitel Libor Fasora.

Foto: OA, SZŠ a SOŠS Jihlava

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy