Sucháč versus neoprenový oblek

Výběr vhodného oblečení na vodní sportování, je-li provozováno v náročnějších podmínkách nebo se jedná o sporty, které vyžadují ponor do větších hloubek či chladnější vody, se v podstatě zužuje pouze na varianty neoprenových obleků.

uniweb weby

Neoprenový oblek je typický nízkou nasákavostí a tepelnou izolací, která pomáhá během sportování účinně regulovat tělesnou teplotu sportovce. 

Při běžných vodních sportech v letním období obvykle stačí plavky, neopren se používá až v případě, že se chystáte provozovat potápění nebo nějakou formu surfování, využijete jej ale také při plavání ve studenějších měsících nebo na moři ve větší vzdálenosti od břehu. 

Potřebujete-li neoprenový oblek, budete jistě stát před zásadní otázkou – jakou variantu vybrat – polosuchý (mokrý) neopren nebo sucháč?

Rozdíly mezi suchým oblekem a neoprenem

Zásadní rozdíly mezi těmito dvěma variantami daly v podstatě oblekům jejich jméno a spočívají v řešení svrchní vrstvy, která buď zůstává mokrá nebo polosuchá a je řádně odizolovaná (klasický kašírovaný nebo pogumovaný neoprenový oblek), nebo suchý oblek. 

Ten je obvykle zaměřen výhradně na zajištění úplné vodotěsnosti, není však dostatečně dobře tepelně izolační – pod suchý oblek je potřeba se do chladnějších podmínek přiobléknout.

Výhody neoprenu

Jak už bylo zmíněno, neopreny se vyrábí ve dvou provedeních, a to jako kašírované anebo pogumované. Výhodou neoprenu je velmi dobrá tepelná izolace, také proto jsou navrhovány přímo na tělo a zpravidla se pod ně oblékají plavky. Termoizolace je však značně vykoupena nižší vodotěsností. 

Kašírovaný neopren má na vnějším povrchu vrstvy z lykrové tkaniny, která sice omezuje jeho mechanické poškození, způsobuje však nasákání, které neopren trvale ochlazuje a tím snižuje tepelnou ochranu organismu. 

Tento problém byl vyřešeny pogumovaným neoprenem, který sice bezpečně odvede ulpělou vodu z obleku, je však výrazně náchylný na protržení. Tyto typy obleků pro vodní sporty se hodí především tam, kde je potřeba dosáhnout maximální aerodynamiky, kašírovaný typ se hodí na potápění, pogumovaný na pohybově aktivní surfování, windsurfing apod. 

Jsou dostupné v různých cenových relacích, do nichž se promítá kvalitativní provedení, skladba vrstev a řešení spojů.

Kdy sáhnout po suchém obleku

Chcete-li se naplno věnovat potápění v jakémkoliv ročním období, pak je lepší si pořídit suchý oblek (sucháč). Je sice o něco dražší, aplikuje však technologie, které zajistí, že zůstane jeho vnitřní strana vždy suchá, a navíc se také velmi rychle vysušuje. 

Na běžné sporty se příliš nehodí kvůli nízké termoizolaci a nutnosti se obléct do další zateplené vrstvy, která bude vždy v porovnání s neoprenem do určité míry omezovat pohyb. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy