Vysoký kámen na Jihlavsku

Vysoký kámen, vrch severně od Jihlavy a zároveň chráněné území, které se nachází na části kopce (správný název je přírodní památka Vysoký kámen u Smrčné). Zvlněná krajina s rozsáhlými lesy je proťata dálnicí, která vás zde doprovází svým hlukem. Je to ale jediný rušivý vliv v jinak krásném přírodním komplexu.

uniweb weby

Vyrazit sem můžete po turistických značkách. Po zelené z Pávova nebopo modré ze Zborné. Hezká cesta je také z Antonínova Dolu údolím podél Pstružného potoka. K Vysokému kameni se pak dostanete pod dálnicí po modré značce, na kterou narazíte zhruba 2,5 km od Antonínova Dolu. Mimochodem, vedlejší vrchol Vysokého kamene v chráněném území je hezčí než vlastní nejvyšší místo, tak se projděte i tam. V okolí můžete narazit i na řadu studánek a potůčků; prochází zde hlavní evropské rozvodí.
Samozřejmě i v oblasti okolo Vysokého kamene se dolovalo stříbro, a tozejména v počátcích dolování v Jihlavském rudním revíru, tedy ve třináctém a čtrnáctém století. Byla zde řada hornických vesnic, po kterých už dnes nejsou žádné pozůstatky. Mimo jiné i druhá Smrčná (tehdy Zmierzna, později Simmersdorf). O dolování v širokém okolí svědčí i původ různých místních názvů (Puchýrna, Stará huť, Jezevčí díry, Stříbrný dvůr apod.). Jenom v oblasti Ptačího vrchu, který se nachází na půlcestě mezi Zbornou a Vysokým kamenem, jsou uváděny čtyři velké šachty.
Lesnatá oblast mezi Zbornou, Antonínovým Dolem, Smrčnou a Štoky se hodí, díky poměrně kvalitním cestám, i provýlety na kolech a v zimě na běžky (pokud bude zase po létech dost sněhu).

Souřadnice místa: 49.4629N, 15.5670E

Více informací na: www.toulkyjihlavskem.cz.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.11.2016 09:36




0 +
 

Hlavní zprávy