Apartmány Chorvatsko: Příjemná dovolená u Jaderského moře

Také jste letos nedali dopustit na stále oblíbené Chorvatsko? Možná i vy plánujete, že napřesrok se do něho opět podíváte. Proč by také ne, když tu na vás čekají oblázkové pláže, slunné dny i zajímavé pamětihodnosti, které jste ještě neviděli.

uniweb weby

Zajímavá místa v Chorvatsku

Na cestu do Chorvatska se můžete vydat i svým vlastním vozem. Jestliže nepojedete až dolů na jih, ale zůstanete na Istrijském poloostrově, čeká vás asi 900 kilometrů jízdy a komplexy hotelových resortů. Pula patří mezi trvale oblíbené cíle turistů, kterým nevadí, že na oblázkové pláži ve stínu borovic nenajdou tiché zákoutí. Alespoň je tu veselo a extroverti si přijdou na své. Introverti musí jinam.

Máte-li rádi klid a větší soukromí, asi sjedete více na jih na Makarskou, která patří také mezi stálice v oblíbenosti. Čeká tu na vás pláž Punta rata, kterou mají rády především rodiny s malými dětmi. Nevelká pláž nabízí vše – krásné místo ke koupání i nádherné výhledy do okolí.

Split jako výchozí bod do okolních ostrovů

Dalmacija, Dalmacija, zpívá se v jedné z chorvatských písní. A má proč opěvovat tento kousek Chorvatska, které patří k nejnavštěvovanějším. Leží tu turistické destinace – Šibenik, Zadar, Split, Makarska i Dubrovnik. Co název, to pojem. Split je dokonce cílem vlakového spojení z České republiky. Kdo tedy dává při cestování přednost vlakům, má možnost tohoto využít. Split je nejen významným turistickým centrem, ale také výchozím bodem pro trávení letní dovolené na okolních ostrovech. Ubytování tu nabízejí hotely i soukromé apartmány. Chorvatsko je zemí mnoha tváří, které stojí za to všechny poznat.

Omiš a jeho pamětihodnosti

Jen necelých třicet kilometrů od Splitu leží při ústí řeky Cetiny město Omiš. Nad ním se do výšky vypínají pohoří Mosor a Omišské Dináry, kde se nachází pevnost Starigrad. Byla postavená v 15. století, aby město chránila před vpádem Turků. Pokud mu hrozilo nebezpečí, jeho obyvatelé v pevnosti našli bezpečné útočiště. Z Omiše do pevnosti Starigrad je to asi sedm kilometrů, které je třeba ujít poměrně těžkým terénem do výšky 311 metrů nad mořem. Ale stojí to za to. Cesta je strmá a vede po skalách, takže zvláště za vlhkého počasí se to může klouzat. Z pevnosti lze dobře vidět i zeď vybudovanou na mořském dně při ústí řeky Cetiny. Ta měla bránit větším a cizím lodím vplout do přístavu.

Není bez zajímavosti, že patronem města Omiš je svatý Jan Nepomucký, jenž působil jako generální vikář pražské arcidiecéze. Jeho památka je tu připomínána 16. května, kdy se tradičně pořádá Den města Omiš. Součástí toho jsou lidové slavnosti a koncerty. Kromě toho však Omiš hostí také festival Rybářská noc, konaný v srpnu, nebo Pirátské večery, jež probíhají během července a srpna.

Nechte se zlákat omišskými festivaly

V Omiši na vás čeká nejen příjemné koupání v moři, už zmíněná cesta na pevnost, ale také další pamětihodnosti – například kostel sv. Petra na Priku z 9. století. Nad kostelem sv. Michala se pak tyčí zachovalá část městského opevnění Mirabella.

Jak je patrné, v Chorvatsku není nouze o zábavu, kterou je možné si tu užít v hlavní letní sezónu. Ta letošní sice už skončila, ale další na vás teprve čeká. Alespoň budete mít dostatek času na vyřešení problému, který se objevuje zejména v období po Vánocích. Jak zhubnout do plavek? Jednoduše. Stačí upravit jídelníček, upustit od tučných a příliš sladkých jídel a přidat více pohybu do svého denního rozvrhu. Odměnou vám bude štíhlá postava a příjemný pocit z toho, že jste to dokázali. Při hubnutí je dobré mít určitý cíl. A tím může být právě návštěva Chorvatska během vaší letní dovolené v příštím roce.

Těšíte se na léto? Chorvatské pláže vás rády uvítají a poskytnou vám prostor pro odpočinek a nabytí nových sil.

Zdroj obrázku: Dmitry_Koshelev / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy