Co stihnout objednat z Číny, než tyto nákupy v roce 2021 zdraží o pětinu

Nákupy z čínských e-shopů jsou u nás velice oblíbené. Jsou totiž levné a nabízí možnost vybírat z opravdu široké nabídky rozmanitého sortimentu. Navíc malé balíčky jsou stále ještě osvobozené od nutnosti hradit DPH, což se má počátkem roku 2021 bohužel změnit. Kdy se teď platí clo a DPH z Číny? Co zrušení odpuštění DPH u malých zásilek přinese? A co do té doby stihnout objednat z Číny?

uniweb weby

Stále ještě platí, že clu a DPH z Číny se nevyhnou dražší zásilky zaslané z této země. DPH, které pro Českou republiku představuje 21 % z celkové částky zásilky, se platí u balíčků nad 22 €, clo se pak týká částek nad 150 €. Díky tomu lze na malých balíčcích ušetřit, neboť jsou prozatím od nutnosti platit daň osvobozeny.

Kvůli legislativnímu předpisu EU by se však toto osvobození týkající se malých zásilek zaslaných ze států mimo Evropskou Unii mělo rušit. Zrušení této výhody by mělo platit již od 1. ledna 2021. Pro české zákazníky, kteří z čínských a jiných zahraničních e-shopů nakupují často a v hojné míře, to znamená možné zvýšení cen zdejších produktů. Už teď není pochyb o tom, že se drobné nákupy z asijských e-shopů lidem zcela jistě prodraží.

Co stihnout koupit z Číny
, než se oproštění od placení DPH u malých zásilek zruší?

1. Oblečení a obuv

I přes to, že kvalita levného oblečení či obuvi z Číny často neodpovídá očekávání, řadí se móda mezi nejvyhledávanější a nejčastěji objednávané zboží z čínských e-shopů. Lákavé jsou zejména jejich nekonečné slevové akce a velmi nízké ceny.

Levné neznačkové oblečení a obuv se navíc řadí mezi výrobky, které prozatím (v případě malého balíčku a jeho celkové hodnoty pod 22 €) nepodléhají nutnosti platby DPH.

Čínské e-shopy
jako např. Wish, AliExpress, Alibaba či LightInTheBox, o nichž český portál Slevové přináší podrobné a zajímavé recenze, nabízí opravdu široký výběr dámské, pánské i dětské módy. Jsou zde k sehnání moderní trička, šaty, šortky, plavky, kalhoty, kabáty a spousta dalšího.

Kromě obšírné škály nabízeného sortimentu mnohé z těchto asijských obchodů poskytují i možnost nakupování v češtině nebo poštovné zdarma.

2. Doplňky a dekorace

Dalšími čínskými produkty, které jsou českými zákazníky hojně nakupované a díky své nízké ceně i menší velikosti prozatím nepodléhají platbě DPH a cla z Číny, jsou různé doplňky, dekorace nebo příslušenství do domácnosti, do práce i na zahradu.

Zákazníci mohou do konce letošního roku využít osvobození malých balíčků od DPH a objednávat z množství laciných módních doplňků (např. kabelky, peněženky, sluneční brýle, pásky, šátky apod.), domácích dekorací, kuchyňských či zahradnických potřeb nebo různého pracovního náčiní a levného nářadí.

3. Mobilní kryty a jiné příslušenství

Mobilní kryty a ochranná pouzdra se bezpochyby řadí mezi nejčastěji objednávané asijské zboží. Jsou zde velmi laciné a svému účelu ochránit mobilní telefon před nechtěnými škrábanci či ztlumením nečekaného pádu obstojně dostojí.

Na výběr jsou kryty pro různé značky a modely telefonů (např. pro iPhone, Samsung, Huawei či Xiaomi) s rozdílnými typy ochrany (voděodolné, proti poškrábání apod.),dále v rozličném provedení, materiálu či barevném provedení.

Vedle krytů a pouzder je od DPH a cla z Číny osvobozeno drobné příslušenství jako sluchátka, stojánky, držáky do aut a podobně.

Další drobné produkty, co byste do konce roku 2020 měli stihnout objednat z ČínyZ drobného a laciného zboží, které ještě letos nepodléhá platbě DPH a zákazníci by jej měli do konce roku stihnout zakoupit, lze dále jmenovat například čínskou kosmetiku, výtvarné potřeby, různé bloky a sešity, pera, bižuterii, obaly na knihy, záložky a podobně.

Od 1. ledna 2021 budou totiž všechny předměty zasílané z Číny a ostatních zemí mimo EU již podléhat povinnosti platit DPH a jejich nákup se zdraží o celou pětinu. Budoucí zavedení platby DPH však již vede k tomu, že mnohé zahraniční e-shopy zřizují v Evropě své sklady a zakládají pobočky.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 12.08.2020 12:55



6 +
 

Hlavní zprávy