Geomin získal zelenou pro těžbu lithia v Rožné

Ministerstvo životního prostředí schválilo průzkumné práce společnosti Geomin na těžbu lithia v Rožné. Místní obyvatelé i starosta obce nesouhlasí s těžbou kvůli jejímu potenciálně devastujícímu dopadu na krajinu. Obavy má i státní podnik Diamo a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

uniweb weby

Ministerstvo životního prostředí schválilo průzkumné práce soukromé společnosti Geomin na těžbu lithia v Rožné, v kraji Vysočina. Tento návrh na průzkum těžby lithia byl podán již loňský rok. Před třemi týdny však již vypadalo, že toto návrhu nebude schváleno. Starosta Rožné Libor Pokorný (SOCDEM) se k této situaci vyjádřil, že lokální obyvatelstvo nesouhlasí s případnou těžbou lithia z důvodu jejího devastujícího vlivu na krajinu.

Státní podnik Diamo, který v minulosti těžil uranovou rudu v této oblasti, také nesouhlasí s těžbou lithia. Obec Rožná má obavy, že průzkumná oblast zasáhne také jeho území, zejména proto, že v blízkosti se nachází archeologická a přírodní památka. Společnost Geomin k tomuto stavu zatím nereagovala.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je také proti těžbě lithia s odůvodněním, že by těžba ohrozila přítomné zásobníky podzemního plynu. Kromě těchto institucí je těžba lithia problematizována také místními obyvateli, kteří jsou zapojeni do rekultivace krajiny. Obec Rožná se obává, že v případě těžby dojde k devastaci obnovené krajiny.

Veronika Krejčí, mluvčí ministerstva životního prostředí, informovala, že účastníci řízení mohou podat odvolání proti tomuto rozhodnutí. Zatím však ministerstvo nedostalo žádnou informaci o využití této možnosti.

Starosta Libor Pokorný uvedl, že radnice v Rožné bude o rozhodnutí diskutovat s ekologickým výborem a obrátí se s negativním stanoviskem k rozhodnutí ministerstva. Pokud by ministerstvo toto stanovisko zamítlo, pak by město mohlo napadnout rozhodnutí ministerstva soudní cestou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy