Geomin získal zelenou pro těžbu lithia v Rožné

Ministerstvo životního prostředí schválilo průzkumné práce společnosti Geomin na těžbu lithia v Rožné. Místní obyvatelé i starosta obce nesouhlasí s těžbou kvůli jejímu potenciálně devastujícímu dopadu na krajinu. Obavy má i státní podnik Diamo a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

uniweb weby

Ministerstvo životního prostředí schválilo průzkumné práce soukromé společnosti Geomin na těžbu lithia v Rožné, v kraji Vysočina. Tento návrh na průzkum těžby lithia byl podán již loňský rok. Před třemi týdny však již vypadalo, že toto návrhu nebude schváleno. Starosta Rožné Libor Pokorný (SOCDEM) se k této situaci vyjádřil, že lokální obyvatelstvo nesouhlasí s případnou těžbou lithia z důvodu jejího devastujícího vlivu na krajinu.

Státní podnik Diamo, který v minulosti těžil uranovou rudu v této oblasti, také nesouhlasí s těžbou lithia. Obec Rožná má obavy, že průzkumná oblast zasáhne také jeho území, zejména proto, že v blízkosti se nachází archeologická a přírodní památka. Společnost Geomin k tomuto stavu zatím nereagovala.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je také proti těžbě lithia s odůvodněním, že by těžba ohrozila přítomné zásobníky podzemního plynu. Kromě těchto institucí je těžba lithia problematizována také místními obyvateli, kteří jsou zapojeni do rekultivace krajiny. Obec Rožná se obává, že v případě těžby dojde k devastaci obnovené krajiny.

Veronika Krejčí, mluvčí ministerstva životního prostředí, informovala, že účastníci řízení mohou podat odvolání proti tomuto rozhodnutí. Zatím však ministerstvo nedostalo žádnou informaci o využití této možnosti.

Starosta Libor Pokorný uvedl, že radnice v Rožné bude o rozhodnutí diskutovat s ekologickým výborem a obrátí se s negativním stanoviskem k rozhodnutí ministerstva. Pokud by ministerstvo toto stanovisko zamítlo, pak by město mohlo napadnout rozhodnutí ministerstva soudní cestou.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024