Proč se dnes bez informačního systému neobejde ani menší firma?

Na velikosti podnikání již opravdu příliš nezáleží. Vysoká míra konkurence tlačí na všechny firmy bez ohledu na počet zaměstnanců a obor. Ty menší proto musí po boku těch větších otevřít dveře sofistikovaným technologiím. Naštěstí pro ně jsou dnes mnohem dostupnější než v minulosti. Cílem implementace informačního systémů by mělo být dosažení následujících cílů - jsou nezbytné pro úspěch každého podnikání.

uniweb weby

Provozní dokonalost

Provozní (a někdy též operativní) dokonalost označuje takový přístup k řízení firmy, který klade důraz na neustálé zlepšování a zapojení zaměstnanců. Cílem je vytvořit prostředí, kde se každý pracovník snaží problémy identifikovat a řešit dříve, než se negativně projeví na provozu. A právě informační systémy umožňují sledovat a vyhodnocovat klíčové procesy v reálném čase. Díky tomu mohou firmy pružněji reagovat na změny a minimalizovat rizika spojená s výpadky nebo neefektivním provozem.

Nové produkty, služby a obchodní modely

Pro udržení konkurenceschopnosti je nezbytné neustále inovovat. Firmy, které na trh průběžně přicházejí s novými produkty, službami a obchodními modely, si své místo udrží s mnohem větší pravděpodobností než laxní konkurence. Informační systémy umožňují sběr a analýzu dat, která jsou nezbytná pro vývoj a ladění procesů. Z českých řešení má velmi dobrou pověst například informační systém RIS.

Rozvíjení vztahů se zákazníky a dodavateli

Budování pevných vztahů se zákazníky a dodavateli je pro firmy naprosto stěžejní. Jedině díky tomu lze lépe porozumět potřebám ostatních a přizpůsobit jim své produkty a služby. Daná strategie vede k vyšší spokojenosti zákazníků, loajalitě a opakovaným nákupům jakožto i ke snížení nákladů. A důležitou roli opět hrají informační systémy, protože usnadňují sběr a správu dat o zákaznících a dodavatelích. Firmy pak mohou rychleji uspokojit požadavky a průběžně se přizpůsobovat tržním podmínkám.

Image title

Zlepšení rozhodovacích procesů

Informační systémy poskytují manažerům potřebná data a nástroje, které jim umožňují činit informovaná (a tudíž správná) rozhodnutí. Díky schopnosti analyzovat data v reálném čase mohou firmy lépe identifikovat trendy a vzorce – jsou proto schopny adekvátně reagovat na změny v podnikatelském prostředí. Automatizace některých procesů navíc šetří čas a snižuje riziko chyb.

Konkurenční výhoda a přežití na trhu

Vývoj nových produktů a služeb, zlepšování stávající nabídky či zefektivňování provozu – to vše je díky informačním systémům snazší. Mimo to zlepšují zákaznický servis, snižují náklady a zvyšují celkovou efektivitu.

Krach hrozí každé firmě, která se nestihne přizpůsobit novým podmínkám a trendům. S informačním systémem za zády je adaptace mnohem jednodušší.

Pokud však máte pocit, že je pro vaše stávající podnikání plnohodnotný informační systém zbytečný, zvažte pořízení řešení, které se na něj v případě potřeby promění. Dobrou volbou je zmíněný RIS – je dostupný i jako účetní systém jen se základním modulem. Je cenově dostupnější a kdykoliv ho lze doplnit o další funkce.

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy