Nenápadné vzdělávání

Stále více jsem přesvědčen o tom, že výchova dětí a mládeže musí stát na třech pilířích. Jedním z nich je fungující rodina, druhým kvalitní a fungující školní vzdělávání a tím třetím výchova a vzdělávání ve volném čase. My „volnočasáři“ máme do jisté míry omezené možnosti – to je dáno především množstvím času, které s konkrétními dětmi trávíme. O to více je však naše práce náročnější.

uniweb weby

Pro děti je nejlepší pravidelná a dlouhodobá zájmová činnost Takové aktivity nejsou jen prostou zábavou nebo výplní volného času. Správný oddíl nebo kroužek je pro děti důležitým prvkem rozvoje, výchovy a vzdělávání.

Proč to tak je? Máme totiž úžasné možnosti naučit děti spoustu zajímavých věcí, naučit je pracovat v kolektivu, podporovat je v tom v čem jsou dobré. To vše zábavnou a přitažlivou formou, a navíc v partě, ve které děti chtějí být a cítí se v ní dobře. Navíc dobře zvolená hra je skvělým prostorem pro učení. Ruku na srdce – kdo jiný má takové možnosti? Je to obrovská odpovědnost.

Nesmíme ale zapomínat na vedoucí a instruktory, kteří s dětmi pracují.

Podívejme se na běžného oddílového vedoucího, který celý rok vede oddíl a v létě jede s dětmi na tábor… Tenhle člověk celý rok vede tým oddílových instruktorů - deleguje pravomoci, hodnotí a motivuje. Řídí porady, sdílí informace, naplňuje naplánované cíle, naslouchá, hledá řešení problémů a překážek, reaguje na změny, respektuje termíny, spravuje rozpočet, zajišťuje finanční zdroje, které vyúčtovávám propaguje. Při tom všem celkem pravidelně odolává stresovým situacím a zátěži… V tomto výčtu bychom mohli celkem dlouho pokračovat. Tím vším nenápadně a často sebevzděláváním rozvíjí organizační, vztahové, analytické a celou řadu dalších kompetencí.

Takový vedoucí se postupem času stává zkušeným manažerem s dlouholetou praxí. A praxe je něco, co žádná škola nenaučí. Je škoda, že si vedoucí často tyto svoje zkušenosti a znalosti neuvědomují a že zaměstnavatelé je velmi často nedoceňují.

Nebylo by skvělé, kdyby „vedení dětského oddílu“ byla položka v životopise, která by byla významným plusem uchazečů o zaměstnání? Vždyť pro zaměstnavatele je velkou výhodou přijmout zkušeného manažera s praxí.

Autor: Jan Burda Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 03.05.2017 18:04




0 +
 

Hlavní zprávy