Obnova Mariánského sloupu

Středoevropané pokračují v tradici Mariánských sloupů. V Dolní Jablonné obyvatelé sami vybudovali sloup jako připomínku 100 let hasičského sboru. Sloup má být vztyčen v květnu, u příležitosti svátku patrona kaple sv. Floriána, v očekávané návštěvě biskupa.

uniweb weby

Střední Evropa je proslulá Mariánskými sloupy, které byly ve většině případů postaveny po Třicetileté válce. Ať už je to Praha, kde se obnovuje Mariánský sloup po více než sta letech, nebo Dolní Jablonné, kde místní obyvatelé vybrali prostředky na stavbu svého vlastního Mariánského sloupu, tato tradice jasně přetrvala po staletí. Jejich sloup bude vystaven vedle kaple svatého Floriána, kterou obyvatelé postavili svépomocí.

Jako připomínka stého výročí založení místního hasičského sboru v Dolní Jablonné, se rozhodli tento Mariánský sloup vybudovat,“ vysvětluje Jaroslav Horský. Sloup bude obsahovat schránku s soškou patrona kaple, svatého Floriána, čímž se učiní spojení mezi touto historickou postavou a místní komunitou.

Podle Horského by se sloup měl vztyčit v nejbližších dnech. Předpokládaný termín je na začátku května, doba známá jako mariánský měsíc a období svátku patrona kaple, svatého Floriána. Místní komunita očekává návštěvu biskupa, který by měl požehnat nově postavenému sloupu.

Není pochyb o tom, že Stohlavá Dolní Jablonná u Přibyslavi je unikátní, v prvé řadě tím, že si místní komunita vytvořila svůj vlastní Mariánský sloup. Jde o upřímný projev jejich společného dědictví a kultury. Tato akce povzbudila místní obyvatele, aby se spojili a podpořili jeho výstavbu, což ukazuje na jejich silný smysl pro komunitu a sounáležitost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy