Padání vlasů: Kdy je ještě přirozené a kdy nikoliv?

Mít hezké a upravené vlasy je snem mnohých z nás. Ne všichni máme to štěstí a skutečně se nám podaří mít opravdu bujnou kštici. Mohou za to nejčastěji genetické dispozice, strava, nevhodná péče o vlasy a mnohé jiné faktory. Skutečnost je taková, že jednu věc máme všichni společnou. Vlasy nám prostě neustále vypadávají. My se proto v následujících řádcích podíváme podrobněji na jejich růst, vlasový cyklus a také na to, kdy je vypadávání vlasů ještě stále přirozenou záležitostí.

uniweb weby

Jak vznikají nové vlasy?

Naše vlasy postupně rostou uvnitř ochranného pouzdra, které je označováno jako vlasový folikul. Každý z nich obsahuje klidně i 4 vlasy. Jinak, co se týká složení samotných vlasů, jejich základem je keratin, tedy látka dávající mimo jiné pružnost také našim nehtům. Průměrný člověk disponuje cca 100 000 vlasy. Ty se odlišují jednak strukturou a jednak také barevným odstínem.

Vlasový cyklus pod drobnohledem

Poměrně známou záležitostí je bezesporu vlasový cyklus. Ten začíná růstovou fází označovanou jako anagen. Ta trvá od 2 do 6 let. Poté následuje 2 ž 6 týdnů trvající karagen, kdy se růst vlasů zastavuje. V rámci další fáze, tedy telogenu trvajícího 3 až 4 měsíce, už jsou stávající vlasy vytlačovány z folikulu. Padání vlasů v této fázi je tedy zcela běžné. Poté se opět vrací anagen.

Kdy je ztráta vlasů přirozená?

Počítat bychom měli určitě s tím, že každý den přijdeme o 100 až 150 svých vlasů. Jde právě o přechod z telogeu na anagen. Nové vlasy jsou schopné růst vždy, když je samotný folikul zdravý. Folikul mí standardně obnovit vlasy cca dvanáctkrát za život. Velmi důležitá je mimo jiné také podpora růstu vlasů. K plešatění může docházet nejen kvůli genetice, ale také nesprávnou péčí o vlasy. Typické je využívání levných přípravků, případně absence jakýchkoli potřebných činností.

Zdroj obrázku: goodluz / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 09.09.2020 09:17



5 +
 

Hlavní zprávy