Pokračuje náročná výměna oken na kulturní památce bystřické střední školy

Stavbaři intenzivně pracují na výměně 215 oken na krajské Agro-technické střední škole v Bystřici nad Pernštejnem. Cílem rekonstrukce je zachování historického vzhledu budovy, která je kulturní památkou z let 1959–1961.

uniweb weby

Práce na výměně celkem 215 oken na krajské Agro-technické střední škole Bystřice nad Pernštejnem jsou v plném proudu. To nejnáročnější část, demontáž původních ocelových oken, už mají stavbaři hotovou. „Jde o velmi komplikovanou a nestandardní výměnu. Původní okna bylo třeba vyndat velmi citlivě tak, aby se nepoškodila břizolitová omítka. Nová okna v odpovídající barvě a provedení už jsou na části budovy osazená,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Účelem náročné rekonstrukce je podle něj především zachování výrazu budovy, která je zapsaná jako kulturní památka. Dle návrhu architekta Vladimíra Beneše byla postavena v letech 1959 až 1961. Jedná se o dobově nejmladší kulturní památku na Vysočině. Zároveň s okny stavbaři opravují také teracové parapety, které na části objektu chyběly. „Jako doklad jedinečného konstrukčního řešení a unikátnosti celé stavby budou v jedné ze tříd ponechána tři původní zrepasovaná okna,“ doplnil Karel Janoušek.

Přestože se drobné práce protáhnou do podzimu, výuku na škole naruší pouze minimálně. Rekonstrukci financuje Kraj Vysočina ze svého rozpočtu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy