Pravá finská sauna se dá zažít i v Česku, třeba u vás doma

Podle finské organizace The Finnish Sauna Society se v celém Finsku nachází zhruba 3 miliony saun.

uniweb weby

Podle finské organizace The Finnish Sauna Society se v celém Finsku nachází zhruba 3 miliony saun. Finsko má pouze 5,5 milionu obyvatel, takže ztoho vyplývá, že jedna sauna vychází zhruba na dvě osoby. VČesku žádné takové statistiky nemáme, ale jedno je jisté. Počet soukromých saun se postupně zvyšuje. Potvrzují to i údaje a zkušenosti společnosti Saunaproject.cz, která vyrábí a instaluje finské sauny po celé republice, i na Vysočině.

Finskou saunu je nejlepší poptat u odborníků

Finské sauny na českém trhu prodává celá řada společností, a proto je třeba si pečlivě vybírat. Obecně je vhodné vyhnout se firmám, které jen přeprodávají hotové výrobky. Jděte raději tam, kde vám saunu vyrobí na míru přímo pro vás. Zdlouhavé to není, vyrobit saunu od podlahy trvá několik dní. Nejdelší je fáze návrhu, kterou zákazník připomínkuje, řeší se druh dřeva, skleněné prvky, typ osvětlení. V dílnách se finská sauna vyrobí za dva až tři týdny, samotná instalace trvá jen jeden jediný den.

Finská sauna je nejlepší offline terapie

Finská sauna je ta tradiční, tedy suchá. Vyhřívá se elektricky nebo dřevem, vlhkost obstarávají lávové kameny, které se polévají vodou. Právě tento klasický typ sauny je součástí finské kultury už po staletí. Finové si sem chodí odpočinout po těžkém pracovním dni, nechávají relaxovat tělo i mysl. Pobyt v sauně není dlouhý, dospělý člověk by tam měl strávit 5-15 minut, saunování tedy neztrácí na popularitě ani v dnešní uspěchané době, kdy na nic není čas. Zabere jen pár minut, přesto má celou řadu benefitů.

Saunování pro zdravější a hezčí tělo

Horký vzduch sauny má hromadu pozitivních účinků. Tělo se zahřívá, více se potíte a z těla odplavujete odpadní látky i nečistoty. Zahříváním se ohřívají také vnitřní orgány, organismus musí vydat více energie, aby je ochladil, a proto v sauně za hodinu spálíte až 1200 kalorií. V sauně se také zvyšuje počet bílých krvinek, tím pádem máte lepší imunitu. Aktivují se mazové žlázy vyživující vlasy, ty jsou pak hezčí a kvalitnější. I z kůže se odplavují nečistoty, takže je ve finále krásnější. Přímých zdravotních benefitů je také celá řada. Významný vliv má sauna zejména na srdce a krevní oběh. Působí jako prevence proti onemocněním srdce, mrtvici, infarktu apod.

Důležité je saunovat se správně

Abyste využili všechno, co vám finská sauna může poskytnout, je třeba se saunovat správně. Před saunováním dostatečně pijte, hodně toho vypotíte, tak ať nejste dehydratovaní. Než se vydáte do sauny, odličte se, osprchujte a dobře osušte. V sauně si udělejte pohodlí, zhasněte světlo, vynikající jsou také vonné esence. Relaxovat musí všechny vaše smysly včetně čichu. Až vyjdete ze sauny, jděte pod sprchu, ideálně studenou a doplňte tekutiny.

Kdy si na saunování uděláte čas, je pouze na vás. Velmi uklidňující je například před spaním, je prokázáno, že vylepšuje kvalitu spánku. K saunování před spaním ovšem potřebujete domácí saunu. Máte místo spíše na zahradě, nebo někde v domě?

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 20.08.2020 09:20



0 +
 

Hlavní zprávy