Radhošť, Stezka Valaška i Valašské muzeum v přírodě: Na Valašsku se s dětmi nudit nebudete

U hranic se Slovenskem leží tradiční moravský region – Valašsko, který na jihozápadě sousedí se Slováckem, na západě s Hanou a na severu s Lašskem. Jedná se veskrze o hornatý a lesnatý kraj, kde není nouze o hezké vycházky do přírody. Není proto divu, že je také častým cílem turistů, kteří zde najdou zábavu v létě i v zimě. Co takhle se vydat do Rožnova pod Radhoštěm a jeho okolí?

uniweb weby

U hranic se Slovenskem leží tradiční moravský region – Valašsko, který na jihozápadě sousedí se Slováckem, na západě s Hanou a na severu s Lašskem. Jedná se veskrze o hornatý a lesnatý kraj, kde není nouze o hezké vycházky do přírody. Není proto divu, že je také častým cílem turistů, kteří zde najdou zábavu v létě i v zimě. Co takhle se vydat do Rožnova pod Radhoštěm a jeho okolí?

Do Rožnova pod Radhoštěm za zábavou

Rodiče malých dětí vědí, jak někdy bývá těžké vymyslet pro ně program, který by byl pro ně zajímavý. Výlety s rodiči ale patří obvykle mezi ty nejoblíbenější činnosti. A to ani nemusíte vyrážet daleko za hranice, aby se vaše děti zabavily. Pokud vás zlákalo Valašsko, najdete tu hodně míst, která stojí za to být navštívena.

Jedním z nich je i Rožnov pod Radhoštěm, který se nachází asi 33 kilometrů od okresního města Vsetín – a jeho historie sahá až do 13. století. Kdysi tu stával hrad, který společně s hrady Hukvaldy a Helfštýn bránil moravskou hranici před nájezdníky z Uher.

Dnes už jsou z něj jen trosky, což ovšem nevadí, protože ve městě jsou ještě další zajímavé atrakce. Tou nejlepší je určitě Valašské muzeum v přírodě, v němž se nacházejí původní lidové stavby jako doklad života zdejších lidí v minulosti. Na vlastní oči se tak návštěvníci mohou seznámit s tím, jak se dříve na Valašsku žilo. Součástí skanzenu bývají nejrůznější folklorní akce.

K dispozici jsou tři okruhy:

  1. Dřevěné městečko – nejstarší část skanzenu pochází z roku 1925, k vidění je soubor roubených staveb z rožnovského náměstí a širokého okolí. Prohlídková trasa trvá asi 50 minut.
  2. Valašské dědina – je nejrozsáhlejším areálem skanzenu a připomíná podobu skutečných vesnic na Valašsku. Prohlídka zabere asi 120 minut.
  3. Mlynářská dolina – dokumentuje rozvoj hospodářství od druhé poloviny 17. století do 19. století.

Výhodou skanzenu je, že je možné ho navštívit také ve společnosti zvířete – nejčastěji tedy psa. Ten ovšem musí být na vodítku a s náhubkem.

Libušín a Stezka Valaška

Součástí Valašského muzea v přírodě je také komentovaná prohlídka Libušína na Pustevnách, jež jsou po příjezdové silnici přístupné automobilem. Leží ve vzdálenosti necelých 13 kilometrů od Rožnova pod Radhoštěm. Původní stavba podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče zcela vyhořela. Na jejím místě stojí nově postavená její věrná replika. A když už budete na Pustevnách, určitě si nenechejte ujít Stezku Valaška, která je dlouhá 660 metrů a nabízí úchvatné výhledy na Beskydy a okolí. Stezka je celoročně přístupná za příznivého počasí a rodinné vstupné vás vyjde na 600 korun.

Kdo se raději, než po uměle vytvořené stezce projde tradiční přírodou, pak může z Pusteven vyrazit na cestu k soše Radegasta a pak dále až na vrchol hory Radhošť, kde se nachází kaple věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jež byla postavená v roce 1898 v byzantském slohu. Před kaplí stojí bronzové sousoší věrozvěstů od Albína Poláška z roku 1931. Procházku zvládnou i děti předškolního věku, které rády chodí. Nedaleko samotného vrcholu Radhoště se nachází restaurace Horský hotel, kde je možné se cestou občerstvit jídlem i pitím.

Jurkovičova rozhledna

Nad Valašským muzeem v přírodě na Karlově kopci stojí Jurkovičova rozhledna, pojmenovaná podle architekta slovenské národnosti, který ve zdejším kraji zanechal nesmazatelnou stopu svými typickými stavbami. Dostanete se z ní z parkoviště u Palackého ulice po zelené turistické značce. Rozhledna nebývá otevřená celoročně, pouze od poloviny dubna do poloviny října.

Nabízí pohled na obec Hutisko, Vigantice, centrum Rožnova, Valašské muzeum v přírodě i městský park. Myšlenka postavit v Rožnově rozhlednu pochází už ze 60. let minulého století. K její realizaci však došlo až v letech 2010 až 2011. Stavba je vysoká 31 metrů a svým vzhledem připomíná styl Jurkovičových staveb.

Nudu na Valašsku nezažijete. Tento rázovitý kraj je na návštěvníky připravený.

Zdroj obrázku: Ondrejphoto / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy