Rekonstrukce ve Žďárské nemocnici: Nové pavilony pro gynekologii a dialýzu

Ve Žďáře nad Sázavou probíhá rekonstrukce gynekologicko-porodnického pavilonu, na kterou naváže výstavba nového pavilonu dialýzy. Oba projekty budou propojeny podzemním koridorem.

uniweb weby

Ve Žďáře nad Sázavou probíhá jedna z největších investic v historii krajského zdravotnického zařízení. Probíhá totiž generální rekonstrukce gynekologicko-porodnického pavilonu, na kterou naváže výstavba nového pavilonu dialýzy. Tento komplexní projekt bude mít zásadní význam pro celou oblast, včetně významných událostí jako mistrovské závody v Vysočina Areně.

„Stavby chceme realizovat společně ze zcela praktických důvodů – gynekologický pavilon a nový objekt dialýzy spolu budou těsně sousedit. Navíc budou propojeny podzemním koridorem, což znamená, že se nám podaří využít výhod pouze jednoho staveniště,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Rekonstrukce gynekologického pavilonu Nemocnice Nové Město na Moravě bude podle radního Kraje Vysočina pro oblast majetku Karla Janouška probíhat sedmi fázích a zároveň za provozu. „Práce budou zahrnovat celkovou rekonstrukci současných čtyř pater a nově také nástavbu pátého a šestého podlaží,“ dodal Janoušek. Počítá se s novými pokoji, ambulancemi i menšími operačními sály, což výrazně zlepší kvalitu poskytovaných služeb.

Další významnou změnou bude přechod na pasivní standard stavby, což zahrnuje i instalaci fotovoltaických panelů, které umožní gynekologicko-porodnickému pavilonu využívat vlastní zdroj energie pro nepřetržitý provoz. Náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje, Hana Hajnová, považuje tento krok za klíčový pro zajištění energetické soběstačnosti zařízení.

První stavební fáze předpokládá vystěhování současného čtvrtého patra, které dočasně poslouží jako průchodový prostor mezi stávajícími provozy a novostavbou patra pátého a šestého.

Spolu s rekonstrukcí gynekologického pavilonu se připravuje i výstavba nového pavilonu dialýzy. Zahájení této části projektu je plánováno po dokončení podzemních koridorů na přelomu let 2025 a 2026. Tyto koridory jsou v nemocnici klíčové, jelikož umožní bezpečný převoz materiálů i pacientů. Náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví, Vladimír Novotný, zdůraznil, že nový pavilon zajistí navyšování kapacit a zlepší péči o pacienty potřebující dialýzu.

Celý objekt dialýzy bude částečně zapuštěn do terénu a vybaven zelenou střechou s centrálním světlíkem, který zajistí dostatek denního světla. Tento environmentální přístup zdůraznil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí Pavel Hájek.

V rámci generální rekonstrukce a výstavby nového pavilonu dialýzy vznikne v areálu nemocnice minimálně dvacet nových parkovacích míst přímo u těchto objektů a dalších dvanáct míst pod budovou současné LDN.

Stavbu pro Kraj Vysočina realizuje společnost PKS a. s. ze Žďáru nad Sázavou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy