Své houby můžete identifikovat v Muzeu Vysočiny Jihlava

V květnu a červnu probíhá v Muzeu Vysočiny Jihlava mykologická poradna. Prezentace v pondělích od 16 do 17 hodin. Mykologové identifikují sbírané houby. Pokud se nezúčastníte, můžete houbu zanést do muzea v jakýkoli otevírací den.

uniweb weby

Tradičně jako v předchozích letech probíhá po celý květen a červen v Muzeu Vysočiny Jihlava bezplatná mykologická poradna. Ta se koná každé pondělí od 16 do 17 hod. v expoziční budově č. p. 57/58 na jihlavském Masarykově náměstí. Mykologové doporučují přinést čerstvou a neořezanou houbu a oni vám ji identifikují. Kdyby vám to časově nevycházelo, můžete houbu zanést do muzea i v jakýkoliv jiný otevírací den, a to zároveň s kontaktem na sebe pro zpětnou vazbu.

V tomto období lze najít ještě jarní druhy hub, ale už i druhy letní, které se rovněž mohou místy objevovat. A samozřejmě ty celosezónní, které se vyskytují od časného jara do konce podzimu. Stávající houby rostou v prohřátých stanovištích – především v parcích nebo zahradách a v travnatých plochách. Nyní se nejvíce sbírají smrže jedlé a smrže vysoké, dále též ucho jidášovo nebo čirůvka májovka, na některých místech i pečárka. Pokud dojde k oteplení, začnout růst různé druhy hřibů a holubinek. A postupně se bude zvyšovat počet rostoucích druhů. Jak je na tom který kraj s aktuálním růstem hub, si můžete ověřovat na interaktivní mapě https://houby.naturatlas.cz/kde-rostou-houby. Sem můžete dokonce přispívat s vlastními postřehy.

A tématu houbaření se bude věnovat také přednáška Jiřího Burela z jihlavského mykologického klubu s názvem Houby na akci MKJ na Třeboňsku, která se v jihlavském muzeu uskuteční v pátek 10. května od 17 hod. A na podzim je plánována opět podzimní mykologická poradna a hlavně návštěvníky oblíbená výstava hub.zpracováno z podkladů Muzea Vysočiny Jihlava.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024