V Jihlavě vzniká východní obchvat s mosty za 600 milionů

Projekt východního obchvatu Jihlavy zahrnuje stavbu dvou mostů a podjezdu pro pěší a cyklisty, které zajišťuje město Jihlava ve spolupráci s Krajem Vysočina. Výstavba probíhá a dokončení je plánováno na podzim 2025. Náklady na jihovýchodní úsek činí přes 600 milionů korun, z poloviny hrazené EU.

uniweb weby

Projekt tří a půl kilometrového obchvatu v jeho východní větvi počítá i se stavbou dvou mostů a také s podjezdem pro pěší a cyklisty do městské části Kosov, kterou ve spolupráci s Krajem Vysočina zajišťuje město Jihlava. „Na východní větvi už probíhají zcela zásadní zemní práce, skrývka ornice, přípravy vyztužených náspů, pokračovat budeme založením a stavbou mostů, čekají nás i přeložky. Dva mosty v délce 47 a 49 metrů stavíme přes meliorační potoky,“ popisuje novou stavbu Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy. Stavba východní části obchvatu Jihlavy by měla být hotová do podzimu 2025.

Části jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Jihovýchodní obchvat Jihlavy - část JIH

V tomto případě mluvíme o 2,4 km dlouhé jihlavské spojce na Třebíč a Znojmo. Kraj za ni zaplatí více než 600 miliónů korun s tím, že zhruba polovinu nákladů pomůže uhradit evropská unie. Dotace byla vyčerpána. Na této silniční větvi jsme postavili 6 nových mostů a u Pístova protihlukovou stěnu. Dokončení této části je plánováno na podzim letošního roku.

Jihovýchodní obchvat Jihlavy VÝCHOD

3,5 km dlouhý úsek obchvatu, který propojí komunikace II/405 směr Třebíč s páteřní silnicí II/602 směr Žďár na Sázavou, Velké Meziříčí směr D1. Provoz přirozeně naváže na obchvat Velkého Beranova. Projekt počítá se 2 mosty přes meliorační potoky. Využita bude technologie přepjaté železobetonové konstrukce.

Na obě větve Jihovýchodního obchvatu Jihlavy se Kraji Vysočina podařilo získat nezanedbatelné dotace z EU a SFDI.

„Vedle jihovýchodního obchvatu Jihlavy Kraj Vysočina připravuje do několika týdnů zahájení také obchvatu Brtnice. I tato stavba je klíčová pro návoz materiálu k Dukovanům a Kraj Vysočina na ni získal státní dotaci. Předpokládaná cena téměř 4kilometrového obchvatu je cca 700 miliónů korun,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy