Vlci útočí na farmy na Vysočině: Farmáři posilují zabezpečení

Na Vysočině se zvýšil počet útoků vlků na farmy, což nutí farmáře zavádět lepší zabezpečení. Od roku 2016 je zde zaznamenána přítomnost vlků, přičemž od roku 2019 dochází k napadení hospodářských zvířat. Specialisté doporučují vyšší a pevnější oplocení a zvažují dotace na zabezpečení stád.

uniweb weby

Na Vysočině se v posledních týdnech opět objevují vlci. Již od roku 2016 ochránci přírody evidují přítomnost těchto šelem v této oblasti, nicméně první známky napadení hospodářských zvířat se objevily až v roce 2019. Poslední evidované útoky pocházejí z konce roku 2023.

Petr Svoboda z farmy Dvorský statek registruje na přelomu dubna a května tohoto roku dva útoky na svá stáda ovcí a koz. V obou případech se obětí staly ovce. Jednou ztratil dospělého berana a ovci, dvojnásobná ztráta pak byla následkem nutnosti utratit dvě jehňata.

Čekání na výsledky analýzy DNA potvrdilo, že útoky byly skutečně dílem vlka. „Víme, že šlo o samce, který nebyl dosud geneticky zaznamenán na našem území,“ sdělil Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Další útok byl zaznamenán v katastru Malé Losenice na Žďársku, kde došlo ke smrti dvou ovcí. Vlastník hlásil i odvlečení dalších dvou, což se však nepodařilo prokázat. „Na výsledky DNA analýzy ještě čekáme, ale nalezené stopy potvrzují přítomnost vlka,“ řekl Hlaváč.

Z analýz vlčího trusu je zřejmé, že přes 95 procent potravy vlků tvoří spárkatá zvěř jako srnčí a černá zvěř. Přesto jsou hospodářská zvířata pro vlky snadnou kořistí, pokud nejsou dostatečně zabezpečena, upozornil Hlaváč.

Majitelé stád se budou muset přizpůsobit nové situaci a zpřísnit zabezpečení svých zvířat. Svoboda vysvětlil, že standardní oplocení nestačí a že je zapotřebí investovat do robustnějších opatření, což představuje značné časové a finanční náklady.

Oplocení by mělo být nejméně 1,2 metru vysoké, ideálně s vodivým drátem nahoře a spodní částí chráněnou proti podhrabání. Takové opatření může stát desítky tisíc korun a vyžaduje pravidelnou údržbu a kontrolu.

AOPK plánuje v červnu schůzku s chovateli, aby jim představila možnosti prevence a dotací na zabezpečení stád. Zkušenosti ukazují, že správnou kombinací opatření je možné škody minimalizovat.

Chovatelé mají nárok na náhradu škod způsobených vlčími útoky a mohou získat dotace na zabezpečení stád. Nicméně některé odrazuje složitá byrokracie spojená s procesem získání těchto podpor.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy