Výstava "Bratři Foersterovi – umělci tónu, slova i palety" v Pelhřimově

Od 6. března si mohou zájemci o umění a kulturu v Muzeu Vysočiny Pelhřimov prohlédnout výstavu "Bratři Foersterovi – umělci tónu, slova i palety". V den otevření výstavy ji slavnostně zahájila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Ing. Jana Fischerová, CSc, erudovaný výklad hostům zprostředkoval kurátor výstavy Mgr. Zdeněk Geist. Výstavu si návštěvníci mohou prohlédnout po dobu dvou měsíců do 6. května.

uniweb weby

Výstava, věnovaná bratrům Foersterovým, se snaží návštěvníkovi přiblížit jejich životy a dílo. Známějšího Josefa Bohuslava představuje nejen jako hudebního skladatele, dlouholetého hudebního kritika a novináře, ale jako člověka vskutku múzického vširším smyslu slova. Byl totiž přesvědčen, že všechna umění navzájem úzce souvisí, a že jejich estetika je jedna a táž.

Múzami se nechal inspirovat i mladší zbratrů, Viktor, malíř a významný mozaikář, jehož práce nacházíme na tak exponovaných místech, jako je Svatý Hostýn, kostel Panny Marie Sněžné v Praze, na Vyšehradě nebo Emauzích. Pro Pelhřimov vytvořil ve spolupráci se sochařem Františkem Bílkem mozaiku Kristovy hlavy vDěkanské zahradě, mozaiky pro bránu nového hřbitova, cyklus Křížové cesty pro kostel sv. Bartoloměje či terakotové reliéfy Křížové cesty pro poutní místo Křemešník.

Muzeum Vysočiny Pelhřimov tedy touto výstavou, jejímž tvůrcem je pan Zdeněk Geist, představuje dvě velmi svébytné umělecké osobnosti tvořící vobdobí přelomu 19. a 20. století, znichž Viktor Foerster má kměstu Pelhřimov velmi silnou vazbu také díky přátelství sděkanem Františkem Bernardem Vaňkem.

Komentovaná prohlídka proběhne 13.3. od 17:00. Srdečně Vás zveme!

Muzeum Vysočiny Pelhřimov


Fotogalerie
Autor: Muzeum Vysočiny Pelhřimov , příspěvková orgranizace Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy