Zajímavé biografie, co stojí za přečtení

Co život, to příběh. Každý životní příběh je jistě zajímavý, ale některé z nich vyčnívají z řady. A tak všichni milujeme autobiografie a biografie. Přestože tenhle epický literární žánr, kdy autor líčí svůj vlastní život, pochází z 18. století, jeho forma je ale mnohem starší.

uniweb weby

Někdy se vyprávění ujme zkušený spisovatel „ghostwriter“, který pak s dovolením nebo za spolupráce osobnosti, knihu kompiluje.Mezi první zmíněné patří Meditace od Marcuse Aureliuse a od té doby jich byly napsány tisíce. Podívejme se na pár zajímavých knih téhle formy, které získaly u čtenářů pozitivní odezvu.

Proč nezačít populárním jihoafrickým komikem Trevorem Noah. V roce 2016 vydal autobiografickou komediální knihu „Born a Crime“, kde popisuje, jak vyrůstal za apartheidu v Jihoafrické republice jako dítě africké matky a švýcarského otce. Líčí, jak žil s dalšími čtrnácti lidmi v chýši, a jak mu jeho rázná matka Patricia byla inspirací a motivací pro budoucí život i v průběhu těžkých životních zkoušek. Přestože vypráví příběhy, které mají daleko k lehkosti, daří se mu je popisovat s humorem sobě vlastním. Noah se vypracoval ze stand up komika na hostitele americké populární The Daily Show. Kniha se má brzy dočkat filmového zpracování a komikovo matku Patricii ztvární Lupita Nyongo, držitelka sošky Oscara.

V roce 2005 se rozhodl vydat svoji autobiografii „Moneymaker: How an Amateur Poker Player Turned $40 into $2.5 million at the World Series of Poker“ také člen týmu PokerStars a úspěšný podnikatel Chris Moneymaker. Narodil se v roce 1975 v Atlantě, stát Georgie, jako prostřední dítě. Otec pracoval v cestovní kanceláři, a tak rodina dostávala dovolenou zdarma, což patří ke Chrisovým oblíbeným vzpomínkám. Vystudoval účetnictví, na které má magisterský titul. Jako účetní také pracoval, když se jeho život obrátil vzhůru nohama. V roce 2003 se dostal do turnaje a poměrně neznámý amatérský hráč vyhrál neskutečných 2,5 milionu dolarů, dodnes se užívá termín „Moneymakerovo efekt“. I v současné době se hře věnuje profesionálně.

Jeden z nejmilovanějších sportovců v historii, americký tenista Andre Agassi, se také rozhodl podělit se světem o svůj mimořádný životní příběh v knize „Open – otevřená zpověď“. Agassi popisuje drsný tenisový trénink na floridském sportovní škole, kde se cítil jako vězen. Osamělý kluk se vzbouří, propíchne si uši, obarví vlasy a obléká se jako pankáč. Tím se zapříčinil o úplně nový módní a osobitý styl, který s sebou přivedl do tenisu ve svých šestnácti letech, kdy se začal prosazovat. Agassi vzpomíná na všechny klíčové zápasy jeho mimořádné kariéry, manželství s herečkou Booke Shieldsovou až po nalezení lásky k další tenisové legendě, Stefanie Grafové.

I drsňáci, jakým je americký herec Sylvester Stallone, se chtějí podělit o svoje životní příběhy, radosti a zkoušky. V autobiografické knize „Žít svůj sen“ se jeden z nejlépe placených hollywoodských herců zpovídá ze svých životních zážitků. Akční hrdina, který se narodil v roce 1946 v New Yorku, měl už vstup na tenhle svět dramatický, když ho při porodu zranili kleštěmi a výsledkem bylo poškození nervu a následně povislá tvář a porucha řeči. Stallone na sobě tvrdě pracoval a ve třiceti let se mu po obrovském úspěchu Rocky změnil život navždy. Kniha nás nechává nahlédnout do umělcova soukromí, ale také se jedná o jakousi příručku pro zdravý životní styl, od stravování po cvičení.

Bývalá první dáma USA Michelle Obama, se rozhodla vydat svoje paměti „Becoming“ přeloženo jako „Můj příběh“. Velice osobní kniha byla vydána v roce 2018 a za pouhé dva týdny lámala všechny prodejní rekordy. Nakonec byla publikována ve 24 cizích jazycích. Kniha vznikla ve spolupráci s profesionální spisovatelem a zachycuje, jak skromně vyrůstala s rodiči a bratrem v Chicagu. Odmalička nezávislá a houževnatá Michelle se dostala na univerzitu Princeton a Harvad, kde vystudovala práva. Na počátku svojí právnické kariéry ve firmě Sidley Austin potkala i svého budoucího manžela Baracka Obamu. Původní mentorství přerostlo v lásku a manželství. V knize následně popisuje počátek politické kariéry a její roli první dámy, matky a manželky prezidenta. Rok po svém vydání bylo prodáno přes 10 milionů kopií. Vzhledem k obrovskému úspěchu knihy byl natočený stejnojmenný dokument, jenž je ke shlédnutí na platformě Netflix.

Zdroj obrazků: Jure Divich, Chinnapong / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy