Zájmy v CV: Uvádějte hlavně ty, které mají vztah k dané pracovní pozici

Napsat životopis jako součást přihlášky na pracovní pozici nemusí být právě jednoduché pro toho, kdo s takovou písemností nemá zkušenosti. Které údaje byste měli vyzdvihnout? A je třeba uvádět i své zájmy?

uniweb weby

Jak napsat životopis

Když se personalistovi dostanou do ruky životopisy jednotlivých uchazečů o pracovní pozici, bude mezi nimi pečlivě vybírat ty, které nakonec pozve k osobnímu pohovoru. Nejčastěji se využívají různé šablony CV, které jsou k dispozici na internetu. Životopis většinou bývá strukturovaný, aby byl maximálně přehledný a snadno čitelný.

Žádný pracovník personální agentury nebo personálního oddělení firmy nechce číst romány o životě. Plně postačí, když se o vás dozví, kdy jste se narodili, kde bydlíte, jaké jsou vaše kontaktní údaje, jakého vzdělání jste dosáhli a jaké máte na kontě pracovní zkušenosti. Neméně důležité jsou však také vaše dovednosti nebo zájmy.

V každém případě je třeba dbát na to, abyste personalistu nezahltili přemírou informací. Je nutné počítat s tím, že se mu na danou pracovní pozici přihlásí více uchazečů a kancelářské stoly budou možná životopisy přeplněné. K osobnímu pohovoru přitom bude pozván ten, jehož CV něčím personalistu zaujme.

Kdy uvést své záliby

Dobře napsaný životopis může být pro vás vstupenkou na osobní pohovor. A odtud už pak stačí malý krůček k tomu, abyste byli těmi nejlepšími a vytoužené místo dostali. Data o tom, jaký je váš profesní život, jsou důležitá pro zvážení, zdali máte pro danou pracovní pozici vhodné pracovní zkušenosti. Ovšem neméně důležité mohou být také vaše zájmy. Ty byste ve svém životopise měli uvést především tehdy, pokud vám pomůžou zaujmout náborového pracovníka.

Na druhou stranu není vhodné uvádět záliby, jež jsou příliš osobní, nebo se týkají vaší politické aktivity. Platí, že vhodné je napsat maximálně tři záliby. Není třeba dávat najevo, že potřebujete dostatek volného času pro to, abyste se mohli všem svým zálibám věnovat. Zaměstnavatelé mají raději, když se budete věnovat své práci, klidně i přesčas. Příliš mnoho uvedených zájmů může být kontraproduktivní a ukážou vás spíše jako osobu, která neví, čemu by se měla věnovat dříve.

Pokud si nevíte rady se sepsáním životopisu, lze využít šablony životopisů, jež jsou k dispozici na internetu. Práci dokážou značně ulehčit.

Kam v CV napsat záliby

Dobře zvolené záliby mohou nabídnout konkurenční výhodu oproti ostatním uchazečům o práci. Rozhodně je však nepište na začátek CV. Přednost mají vaše pracovní zkušenosti a vzdělání. Záliby patří až do závěrečné části životopisu, obvykle se píšou s odrážkami a heslovitě. Mohou personálnímu pracovníkovi napovědět, jaké předpoklady se ve vás skrývají pro výkon nabízené práce. Je-li nutné mít týmového ducha, pak záliba v týmových sportech je přesně tím typem zájmů, které byste do svého CV měli rozhodně uvést.

A jak vypadá váš životopis?

Zdroj obrázku: Kittisophon / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy