V sídle telčských památkářů vystoupí Kvarteto Apollon

V sídle územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči vystoupí v úterý 20. března v 19.00 Kvarteto Apollon. Na programu budou díla P. J. Veselého, A. Dvořáka, O. Nelsona, M. Summera a dalších.

0

Před 6 roky

O moderní architektuře v době první republiky v Telči

Národní památkový ústav v Telči pokračuje v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Další přednáškou bude Moderní architektura v době první republiky. Koná se ve středu 21. března v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Jiří Neubert, vstup je zdarma.

0

Před 6 roky

Ensemble serpens cantat koncertují v Telči

V Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči vystoupí ve čtvrtek 8. března v 19.00 vokálně-instrumentální soubor Ensemble serpens cantat, který se specializuje se na barokní hudbu italských a německých mistrů i autorů ovlivněných italskou a německou barokní hudební manýrou.

0

Před 6 roky

Na památkovém ústavu v Telči proběhl historický strategický LARP

Národní památkový ústav v Telči se na počátku února proměnilo v dějiště významných historických událostí konce 11. století. Proběhl zde druhý běh strategicko-diplomatického LARPU*.

0

Před 6 roky

Památkáři pořádají v Telči přednášku Rok 1968 a Slovensko

Rok 2018 se ponese ve znamení osmičkových výročí spojených s připomínkami významných, často zlomových historických událostí. Národního památkového ústavu v Telči chce přiblížit některé důležité mezníky československých a českých dějin, a proto ve spolupráci s pozvanými hosty připravilo v rámci cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás sérii přednášek vážících se k „osudovým“ osmičkám.

0

Před 6 roky

Mezinárodní studentské týmy se potřetí v Telči

V týdnu od 5. do 9. února bude v Telči probíhat interdisciplinární workshop Scola Telcz 2018, kterého se zúčastní studenti tří univerzit z České republiky a z Rakouska. Hlavním tématem je řešení případové studie obnovy objektu bývalé synagogy. Výstupy studentů budou následně prezentovány veřejnosti v prostorách Masarykovy univerzity v Telči.

0

Před 6 roky

Brtnice usiluje o titul Historické město roku 2017

Od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ). O titul Historické město roku 2017 bude za Vysočině usilovat město Brtnice. Vítěz celostátního kola soutěže bude vyhlášen v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

0

Před 6 roky

Budova gymnázia v Havlíčkově Brodě byla citlivě obnovena za přispění památkářů

Během loňského roku byla zakončena celková obnova severní fasády historické budovy ve Štáflově ulici, dnešního sídla gymnázia v Havlíčkově Brodě. Její náročná rekonstrukce patří k příkladným počinům uplynulého roku v Kraji Vysočina. Jde o velice zdařilou obnovu původní fasády, která zvýraznila historický původ významné vzdělávací budovy v městské památkové zóně.

0

Před 6 roky

Památkáři v Telči vydávají novou publikaci Památky Vysočiny 2016

Telčské pracoviště Národního památkového ústavu vydává novou publikaci ze série Památky Vysočiny, která mapuje události z oblasti památkové péče.

0

Před 7 roky

Advent s kolovrátkem v Telči

V sídle Národního památkového ústavu v Telči se v sobotu 16. prosince ve 13.00 uskuteční akce Advent s kolovrátkem. Její stěžejní částí bude přednáška spisovatelky, výtvarnice a folkloristky Kamily Skopové na téma lidových a vánočních tradic. Autorka také představí své knihy, které bude možné na akci zakoupit.

0

Před 7 roky

Poklady pod námi představí v Telči

Přednášky Poklady pod námi se uskuteční v úterý 12. prosince v 16.30 v sídle Národního památkového ústavu v Telči. Karel Malý, geolog a ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, seznámí posluchače s informacemi o těžbě kamene, stříbra, zlata, železné rudy a uranu na Českomoravské vrchovině, tedy o tom, co se těžilo, těží a snad i těžit bude v tomto regionu.

0

Před 7 roky

Přednáška o jihočeských betlémech v Telči

Národní památkový ústav v Telči pokračuje ve středu 13. prosince v 18.00 v Lannerově domě v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Tentokrát nabídne přednášku Jihočeské betlémy. Vstup je zdarma.

0

Před 7 roky

Koncert v Lannerově domě v Telči

V Lannerově domě, v sídle Národního památkového ústavu v Telči, vystoupí ve čtvrtek 9. listopadu v 19.00 Jaromír Zámečník ve hře na bajan (knoflíkový akordeon). Na programu budou díla J. S. Bacha, J. Děrběnka, J. Haydna, F. Brože, A. Puškarenka, G. Muffata a dalších.

0

Před 7 roky

Památkáři pořádají v Telči přednášku Smrt TGM a jeho kult

Národní památkový ústav v Telči pokračuje v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Další přednáška Smrt TGM a jeho kult se koná ve středu 8. listopadu v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči, náměstí Zachariáše z Hradce 2. Vstup je zdarma.

0

Před 7 roky

Workshop o jezuitských řádových domech v Telči

Národní památkový ústav v Telči pořádá ve čtvrtek 2. a v pátek 3. listopadu v sídle telčských památkářů, v Lannerově domě v Telči odborný workshop pro zájemce z řad odborníků i veřejnost Ideální podoba řádového domu. Série přednášek seznámí posluchače s příklady jezuitských domů včetně telčské koleje, jejíž průzkum se uskutečnil v rámci projektu Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši.

0

Před 7 roky