Babiš? Jen ho nechme, ať si jezdí

„Hůř už je,“ říká v rozhovoru plzeňský senátor za ODS Lumír Aschenbrenner. Na závěr svého „vládnutí“ nám prý Miloš Zeman ještě něco ukáže. A ukrajinsko-maďarští Romové? Jsou-li občany Maďarska, ať se o ně postará Viktor Orbán. Jakožto občané EU nemají u nás nárok na podporu ani na azyl – na rozdíl od Romů třeba ze Zakarpatí, kteří mají pasy ukrajinské…

uniweb weby

Jak podle vás naložit s Romy ze Zakarpatí? Odsunout do Maďarska? Kdo jezdil na Ukrajinu, tak přece ví, jaké jsou tam romské osady...

Je v tom potřeba nastavit jasná pravidla, zpřísnit kontroly a vylepšit dosavadní systém. Je v tom poněkud chaos. Navíc o některých uprchlících z Ukrajiny neexistují dostatečné informace. O některých ani nevíme, zda jsou ještě tady, nebo už někde jinde.

Maďarské pasy rozdávala občanům Ukrajiny, Slovenska či Rumunska vláda Viktora Orbána. Patří mezi ně i někteří Romové z Ukrajiny. Pokud mají i maďarské pasy, tak se mohou na našem území vzhledem k evropským zákonům pohybovat volně. Nelze je nikam odsouvat. Na tyto lidi se vztahují stejná pravidla po celé EU. V tom případě ale nemají u nás dostávat dávky a nelze jim udělit ani mezinárodní ochranu, tedy azyl. Pokud jako váleční uprchlíci dávky potřebují, tak je mají dostat v Maďarsku, u nás nikoli.

Ministr vnitra Rakušan i někteří hejtmani potvrdili, že v případě některých ukrajinských Romů by se mohlo jednat i o organizované zneužívání dávek. Pak to má vyšetřit policie a dávky, pokud existuje takové podezření, zatím nevyplácet. Poskytnout do vyjasnění situace jen ubytování, oblečení, jídlo a hygienické potřeby. Jenže v tomto případě se jedná o velmi uzavřené komunity a bude velmi těžké zjistit, jak to vlastně ve skutečnosti je.

Neházejme ale všechny do jednoho pytle. Jistě existují i ukrajinští Romové, kteří mohli mít dobré důvody prchnout před válkou. Pak jim máme pomoci, jako všem ostatním. Úřady ale musí zajistit, aby se v tom udělal rychle pořádek. 

Prý bude kvůli válce hůř a hůř – snad ve všech oblastech. A už prý brzo. Je to fejk, či není?

Nevím, co tím je přesně míněno. Obecné konstatování, že bude kvůli válce hůř a hůř, platit může, ale také nemusí. Nevím, zda myslíte poměry v České republice, v Evropě či ve světě. Na to se nedá teď odpovědět, ale existují některé symptomy vývoje, o kterých hovořit můžeme.

Bezpečnostní situace v Evropě kvůli agresivitě putinovského Ruska se skutečně ještě může zhoršit. Proto musí být připraveno zejména NATO, jehož jsme součástí, na cokoli. Myslím, že v tomto směru ale nehrozí Česku bezprostřední nebezpečí, na žádnou zemi NATO podle mě Rusko nezaútočí, protože nemůže vyhrát.

Samotná válka na Ukrajině a vše, co s ní souvisí, má samozřejmě vážné dopady i na nás. Jedná se o dodávky a ceny ropy a zemního plynu z Ruska. Ale i dalších surovin. Na některé země ve světě to má už teď dopady v případě dodávek obilí a dalších plodin z Ukrajiny a z Ruska.

Už před válkou se zvedla inflace, která bude i v Česku dlouhodobějším a nesmírně vážným problémem. Růst cen ohrožuje životní úroveň mnoha českých občanů. Bojovat s tím bude složité a těžké. Vláda a opozice by v tom měly najít společnou řeč. Nesnáším řeči hnutí ANO a SPD o „našich lidech“, ale jde i o naše lidi. Jsme v těžké a vážné ekonomické situaci. Musíme zabrat všichni.

Takže jednoduchá odpověď na vaši otázku zní – hůř už je.

Obligátní otázka – co říkáte hradnímu, respektive lánskému obsazení a „činnosti“?

Donekonečna opakovat, že Miloš Zeman nevykonává dobře svoji funkci a že je obklopen podivnými lidmi, snad už ani nemá cenu. Je to historická ostuda. Ale těch pár měsíců do konce jeho funkčního období to už vydržíme. Že ale Pražský hrad ještě připraví nějaké rozlučkové nepříjemné překvapení, to se dá očekávat.

Co říkáte situaci na plzeňském krajském úřadě? Vede ji pirát hejtman – jak zajímavé slovní spojení!

K „převzetí“ moci novou koalicí ve vedení Plzeňského kraje se dá říci, že bylo skutečně takové „pirátské“. Ale už pruský vojenský teoretik Carl von Clausewitz nazval válku „pokračováním politiky jinými prostředky“. Osobně velké zkušenosti s novým vedením kraje nemám, ale naše zatím jediné pracovní jednání s hejtmanem proběhlo korektně. Ale jak se praví, „po ovoci jejich poznáte je...“ Současná situace je prověří více než názory opozice. 

A co Babiš objíždějící republiku... Přepustí mu Zeman hradní stolec, nebo jej obrazně řečeno uschová třeba pro odboráře Středulu?

Jen ho nechme, ať si jezdí. Nedělám to často, ale dovolím si v tomto případě prognózu, i když vím, že je to nesmírně ošidné. Ani expremiér Babiš, ani odborář Středula se nestane českým prezidentem. Pokud dokáže do konce léta vládní pětikoalice vygenerovat důstojného a silného kandidáta či kandidátku, tak vyhraje tento člověk.

Je podle vás Německo více proruské než ostatní západní státy?

Bylo a je. Takzvaná německá východní politika je věc, se kterou se svět potýká desítky let. Nebylo to nikdy nic hezkého. Němečtí politici jako Schröder, Merkelová i dnešní kancléř Scholz byli či pořád někteří ještě jsou proruští. Proruských politiků a vlivných německých osobností bylo a je mnoho, šlo to napříč politickým i podnikatelským německým spektrem. Situace se ale přece jenom pod vlivem války na Ukrajině u našich sousedů změnila.

Domnívám se, že ty vztahy budou chladnout a chladnout. Zajímavé je, že se u toho neustále operuje s tím, že Německo má s Ruskem obrovský vzájemný byznys, jenže ve skutečnosti je jejich vzájemný obchod menší než obchod Německa s Českou republikou. Němci nakonec na proruské podbízení ekonomicky doplatí. To ale mohli tušit…   

... že v této situaci nevíme, jak se k válce staví Iberský poloostrov nebo třeba zelené Irsko...

Jak se k tomu přesně staví Španělsko a Irsko hodnotit nebudu, protože si myslím, že to pro nás ani není až tak podstatné. Důležité je, jak se k tomu staví USA, Čína, Německo či Polsko. A v tom jsou rozdíly obrovské.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.05.2022 11:06




0 +
 

Hlavní zprávy