Bartoš: Nadále budeme spolupracovat na omezení dopadů vysokých cen energií na domácnosti, malé a střední firmy, ale i velké podniky

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se setkal s německým vicekancléřem a ministrem hospodářství a ochrany klimatu Robertem Habeckem.

uniweb weby

Probírali společné strategie na zvládání energetické krize nebo budoucnost solární energetiky.

“Němci jsou jedni z našich nejbližších partnerů. Společně pracujeme na omezení dopadů vysokých cen energií na domácnosti, malé a střední firmy, ale i velké podniky. A to jak na národní úrovni, tak i v evropském měřítku. U malého a středního podnikání zásadní nebezpečí protekcionismu tolik nehrozí, nicméně u některých národních řešení by mohlo dojít k rozpadu a ohrožení zdravého konkurenčního prostředí. Bohaté státy by mohly podporou značně zvýhodnit své domácí firmy, což by mohlo vést k pádu konkurenčních firem u států, které tyto možnosti nemají. Jsem rád, že to vicekancléř vnímá stejně. Je proto nezbytné hledat celoevropské řešení. Vicekancléř Habeck ocenil postup České republiky v této věci.
První opatření jsme odsouhlasili v září, další představí Evropská komise příští týden. Já osobně kvůli tomu teď jedu do Štrasburku, kde se chci zasadit i za solidaritu mezi členskými státy a společnou reakci na dopad cen energií. V Evropském parlamentu budeme diskutovat například o tzv. windfall tax. Všichni si uvědomujeme, že silnější jsme společně. A evropská dohoda o úsporách to myslím jasně dokazuje,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Oba ministři také mluvili o solární energetice a možnostech jejího využití pro domácnosti.

“Jsem rád, že Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila zásadní zjednodušení povolování a provozování všech obnovitelných zdrojů energie včetně instalace solárních panelů. V tomto je potřeba pokračovat. Německo může být pro další rozvoj zdrojem inspirace. Velkým tématem našeho rozhovoru pak byla i komunitní energetika. I tímto směrem se musí Česká republika vydat,” dodal Ivan Bartoš.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy