Birmančevič nejlepším hráčem sezóny, Matějovský osobností ligy

Anketa Ligové fotbalové asociace odhalila vítěze sezóny 2023/2024. Veljko Birmančevič byl oceněn jako nejlepší hráč a cizinec sezony díky 16 gólům a 11 asistencím v dresu Sparty Praha. Marek Matějovský z Mladé Boleslavi získal titul osobnost ligy. Nejlepším objevem sezony se stal Tom Slončík ze Zlína.

uniweb weby

Organizátor ankety Ligová fotbalová asociace výsledky hodnocení pro sezónu 2023/2024. Hvězdou první ligy se stal Veljko Birmančevič, který současně ovládl kategorii cizinec sezony. Mezi osobnostmi ligy triumfoval veterán Marek Matějovský z Mladé Boleslavi. Titul objev sezony si připsal Tom Slončík ze sestupujícího Zlína.

Srbský křídelník Birmančevič ve své první sezóně v dresu Sparty Praha dosáhl na úctyhodných 16 branek a 11 asistencí, což z něj učinilo nejproduktivnějšího hráče soutěže. Navíc zaznamenal nejvíce klíčových nahrávek. Ve finálové honbě o korunu krále střelců zaostal pouze o tři branky za Václavem Jurečkou ze Slavie. Se Spartou rovněž získal prestižní double, tedy ligový titul a domácí pohár.

V hlavní kategorii ankety porazil Birmančevič s přesvědčivým náskokem 45 bodů Pavla Šulce z Plzně, který také zazářil v sezóně s 18 vstřelenými brankami. Dominanci záložníků v této kategorii podtrhl třetím místem Oscar Dorley ze Slavie Praha.

Mezi trenéry triumfoval znovu Brian Priske, který dovedl Spartu k obhajobě titulu po 23 letech. Sedmačtyřicetiletý Dán přinesl do pražského klubu inovativní přístup k tréninku a taktice, čímž vytvořil nový bodový rekord samostatné historie soutěže. Druhé místo obsadil Miroslav Koubek, nejstarší ligový trenér ve věku 72 let, zatímco Jindřich Trpišovský ze Slavie byl třetí.

Cenu pro osobnost ligy získal Marek Matějovský, který ve věku 42 let stále zůstává jedním z klíčových hráčů Mladé Boleslavi. Další vítězové se rekrutovali z řad mladších talentů, jako je Tom Slončík, označený za objev sezony.

Birmančevič se také stal záložníkem sezony a spoluhráči ze Sparty si odnesli další prestižní ocenění - Jan Kuchta byl zvolen nejlepším útočníkem, Robin Hranáč nejlepším obráncem a Jindřich Staněk nejlepším brankářem, tentokrát však už jako hráč Slavie Praha.

Anketa LFA nabídla mimo hlavní kategorie také různé doprovodné ankety, mezi nimiž například nejlepšího hráče druhé ligy, kde se vítězem stal Jakub Hora z Dukly Praha. U ocenění trenéra druhé ligy triumfoval Tomáš Janotka z Olomouce B.

Sezona 2023/2024 tak končí s jasnými vítězi a ukázala nejen veterány, kteří stále válí na hřišti, ale i mladé talenty, které přicházejí, aby zazářily na fotbalovém nebi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy