Brtnice: Nový obchvat s mosty a protihlukovou stěnou do 2027

Nový obchvat města Brtnice bude mít délku 3,8 km a zahrnuje dva mosty, podchod pro pěší, protihlukovou stěnu a opěrnou zeď. Největší most bude měřit 311 metrů. Projekt výrazně zlepší dopravu, přičemž hlavní stavební práce začnou po geodetických měřeních.

uniweb weby

Nová část silnice, která bude sloužit jako obchvat města Brtnice, dosáhne délky 3,8 kilometru. Projekt obchvatu zahrnuje výstavbu dvou mostů a podchodu pro pěší. Největší most bude mít sedmipolovou konstrukci s celkovou délkou přemostění 311 metrů a výškou nad terénem téměř 40 metrů. Další, menší most umožní převedení místní komunikace. Ve stavebním plánu je také podchod pro pěší.

Součástí nové silnice bude protihluková stěna dlouhá 385 metrů a opěrná zeď měřící 43 metrů, která zajišťuje stabilitu sousedních pozemků. „Tento projekt přinese významné zlepšení dopravy v okolí Brtnice,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Dokončením obchvatu se původní silnice vedoucí směrem od Třebíče dostane do správy města Brtnice, zatímco ostatní silnice zůstanou v majetku kraje a bude změněna jejich kategorie. První práce na staveništi zahájí geodeti, kteří přesně vyměří trasu nového obchvatu. Následovat budou zemní práce včetně skrývky ornice a výstavba největšího mostu, který bude umístěn nad brtnickou čistírnou odpadních vod. Tento most představuje časově nejnáročnější část stavby.

Přeložka velmi vysokého napětí byla úspěšně dokončena před zahájením stavebních prací. Po většinu doby výstavby se neočekávají významná dopravní omezení; tyto se objeví až ve druhém roce stavby. Investor bude o všech případných omezeních informovat s dostatečným předstihem.

Otevření obchvatu pro předčasné užívání je plánováno na podzim 2027. Dodavatelem projektu je společnost Eurovia CZ. Diskuze o výstavbě obchvatu trvala téměř 20 let. Získání 100% dotace od ministerstva dopravy kraji umožnilo výrazně urychlit přípravu a realizaci projektu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy