Česká filharmonie zahraje pro abonenty a vyrazí do Vídně a Bratislavy

Česká filharmonie připravila pro své abonenty sérii osmi koncertů s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem a klavíristou Kirillem Gersteinem.

uniweb weby

Staronovou posilou našeho týmu se stává Filip Chlapík. Mladý útočník se zkušenostmi z NHL i zahraničních soutěží se domluvil s naším klubem na dvouleté spolupráci.

Koncerty se budou konat ve Dvořákově síni Rudolfina při dodržení aktuálních hygienických opatření 9., 10., 17. a 18. června vždy od 18.00 a 20.30 hodin. Vstup na ně bude zdarma. Česká filharmonie zároveň vyrazí na zájezd do Rakouska, kde naposledy koncertovala před osmi měsíci. V sobotu 29. května vystoupí jako první velký zahraniční orchestr po covidové přestávce ve vídeňském Konzerthausu, kam se znovu vrátí už 13. června, aby o den později zahrála i v bratislavské Redutě.

„Všechny koncerty plánované pro tuto sezonu ve Dvořákově síni Rudolfina jsme museli bohužel už dříve zrušit. A přestože to bude pro naše abonenty jen malá náplast, jsem velmi rád, že se nám v červnu podaří zorganizovat alespoň osm koncertů, na nichž se budou moci s orchestrem setkat na živo. Další sérii koncertů pak připravujeme i na srpen. Našim abonentům tak chceme poděkovat za věrnost, psychickou i materiální podporu a za obnovování abonmá na příští sezonu v této stále ještě nejisté době,“ zdůrazňuje generální ředitel České filharmonie David Mareček

Na programu všech osmi vystoupení bude Druhý klavírní koncert F dur Dmitrije Šostakoviče a Čtvrtá symfonie A dur „Italská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Dvořákova síň Rudolfina bude rozdělena na dva sektory, přičemž celková kapacita sálu nepřesáhne 500 posluchačů. Sektory budou mít oddělené vstupy a vlastní šatny. Podmínkou pro vstup do budovy bude negativní antigenní nebo PCR test, certifikát o očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci covid-19. U vstupu se bude měřit teplota, podmínkou bude i respirátor. Všechna opatření se budou aktualizovat podle vládních opatření platných v době konání koncertů.

Stejný program a interprety jako na pražských koncertech budou mít i vystoupení 13. června ve Vídni a 14. června v Bratislavě. Na vídeňských koncertech 29. května zazní pod taktovkou šéfdirigenta a uměleckého ředitele České filharmonie Semjona Byčkova Třetí symfonie a moll „Skotská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Koncert pro dva klavíry a orchestr od současného amerického skladatele Bryce Dessnera. 

„Bryce pro nás složil nádherný koncert, patří mezi ty, které hrajeme nejraději. Díky tomu, že perfektně zná spoustu různých hudebních světů, je jeho styl jedinečný. A právě v tomto koncertu můžete všechny ty světy zaslechnout. Nejlepší je se zaposlouchat a otevřít srdce!" říkají sestry Katia a Marielle Labeque, které se stejně jako při světové premiéře této skladby s London Symphony Orchestra v dubnu 2018 ujmou sólových partů.

Pražská premiéra skladby Bryce Dessnera bez publika v sále se uskutečnila 4. února letošního roku, kdy Česká filharmonie ze svého televizního studia v Rudolfinu odbavila stream pod značkou Czech Phil Media, který na svém Facebooku vysílala i britská rozhlasová stanice Classic FM.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.05.2021 09:40




0 +
 

Hlavní zprávy