Cyklisté vyrazili po čtrnácté Kolem Melechova

Druhý podnik letošního Poháru Melechov, 14. ročník cyklistického závodu Kolem Melechova, ovládl v polovině července na silnicích pod lipnickým hradem Jakub Kavalír.

uniweb weby

„Prologem letošního ročníku bylo avizované deštivé počasí. V sobotu ránu se vrchol kopce Melechov ztrácel v husté oblačnosti a déšť patrně ovlivnil i účast hobíků. Zůstali doma v suchu, ale o hodně přišli. Naše zoufalé prosby, aby už konečně přestalo pršet, se naplnily asi patnáct před startem. Na hromadný start závodu se postavila šedesátka závoďaků včetně čtyř žen. Závod samotný se jel bez deště a na dojezd už posvítilo i sluníčko. Absolutním vítězem se stal Jakub Kavalír z týmu KC Kutná Hora v čase 1:54:25, při průměrné rychlosti více než 37 km/hod. Spolu s ním ve skupině ještě dojel druhý Jiří Chyba a třetí David Kulhánek.
Zajímavostí je, že v absolutním pořadí se tak na stupních vítězů sešli zástupci hnd tří věkových kategorií závodníků - tj. z kategorie mužů do 30 let, mužů od 30 do 40 let a kategorie juniorů. Junioři měli možnost volby závodit na kratší nebo dlouhé trase. V rozpravě před závodem ale všichni jednomyslně zvolili delší trať 69,5 km. Absolutní vítěz Jakub Kavalír vyhrál i vrchařskou prémii, která byla tentokrát situována na třináctém kilometru na náměstí v Lipnici. Výjimečný byl i výkon všech ostatních do závodu registrovaných závodníků včetně nejstaršího pětašedesátiletého Jaromíra Tomka, který zvládl trať 59,5 km za 2:11:34. 

Čtyři zaregistrované ženy měly pomyslnou výhodu v tom, že jejich trasa závodu měřila "pouhých" 59,5 km. To ale bylo vše, stejně jako muži musely absolvovat stoupání na vrchařskou prémii, stoupání na Bratroňov a závěrečný tobogán stoupání a sjezdů z Ledče do cíle. Nejlepší z kategorie žen byla Šárka Čejková s Eurofoam sport teamu v čase 2:02:29. 

Stinnou stránkou závodu byl pád Pavla Provazníka na třetím kilometru ve sjezdu do Františkodolu, kterým si přivodil zranění vyžadující ošetření ve zdravotnickém zařízení. Podle zprostředkovaných informací od závodníků, kteří situaci viděli, dva jezdci přecenil svoje sjezdařské schopnosti, nevzali v úvahu stav komunikace po dešti a dostali se mimo komunikaci. I takové věci se na cyklistických akcích stávají. Poděkování patří všem sponzorům, kteří pořádání akce podpořili, popsal závod hlavní organizátor Josef Jukl.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy