„Děti si vydlabou dýni podle své fantazie, dospělí si z ní mohou udělat podzimní dekoraci, kterou si odnesou domů. Do dýní budeme aranžovat cokoli, od květin až po to, co nám nabízí podzimní příroda. Loni měla akce velký úspěch, dokonce nám dýně pochyběly. Ale to se nám letos nemůže stát, jsme dobře připravení. Kdo chce, přinese si svůj nožík. Kdo jej mít nebude, nemusí se bát. Zapůjčíme,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.
O dýních se říká, že jsou královny podzimu, kromě dekorací jsou populární i v kuchyni. „Den dýní se bez dýňových dezertů, jako je cheesecake nebo muffiny, dýňového caffé latte, polévky nebo koláče neobejde. Na zahřátí bude svařák, a to i dětský bez alkoholu. Každý si vybere to své,“ popisuje Lucie Herberová.