Začínající pylová sezóna, alergie u dětí, jarní restart těla a činnost humanitární organizace Lékaři bez hranic. To jsou hlavní témata dubnového dne zdraví.
Ve vstupní hale chirurgického pavilonu bude o alergiích přednášet dětská lékařka Zdeňka Ježová. Recepty na pestrý jarní jídelníček vám představí Jarmila Kašparová, vedoucí stravovacího provozu novoměstské nemocnice. Jednou z potravin, s níž vás seznámíme je Merlík bledý, původem s jihoamerických And, kde je znám pod názvem Canihu. „Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, podobnou rýži, která je díky svým nutričním vlastnostem výborným zpestřením stravy nejen celiaků, ale také anemiků, vrcholových sportovců, horolezců a těžce pracujících osob. Po nutriční stránce je výjimečná svým obsahem kvalitních bílkovin a vlákniny, má neutrální chuť. Ze stopových prvků obsahuje mimo jiné více železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Používáme ji jako přílohu, základ rizot, do polévek a jako přísadu do zeleninových a masových karbanátků, směsí či náplní,“ vysvětluje Jarmila Kašparová.
Součástí Dne zdraví bude také vernisáž výstavy fotografií humanitární organizace Lékaři bez hranic. Průvodní slovo k výstavě bude mít Dušan Mach primář anesteziologicko-resuscitačního oddělní novoměstské nemocnice, který se na konci loňského roku zúčastnil mise Lékařů bez hranic v jižním Jemenu.
Nemocnice přestaví také novou sanitku, kterou měla možnost zakoupit díky dárcům z širokého okolí. Kromě toho budete mít možnost nechat si změřit tlak, BMI, na maketě si vyzkoušíte samovyšetření prsu, předvedeme vám správnou dezinfekci rukou a poradíme vám jaké pomůcky použít na akutní a chronické rány.