Historický nárůst kapacit škol

V kraji Vysočina bylo zajištěno dostatek míst na středních školách pro žáky devátých ročníků. V září 2021 bude k dispozici 1 121 míst v poptávaných oborech pro 5 036 žáků. Elektronický systém DIPSY usnadní přihlašování na střední školy. Kraj plánuje zvyšovat počet míst na gymnáziích a lyceích.

uniweb weby

Na Vysočině je dostatek míst na středních školách: Jak řekl radní pro oblast školství, mládež a sport a informatiku a komunikační technologie Jan Břížďala, v regionu Vysočina bylo v posledních letech usilovně pracováno na zajištění dostatečného počtu míst na středních školách, které by dostatečně odpovídaly potřebám uchazečů, společnosti a skutečným možnostem škol. V letošním roce bylo předloženo historicky největší množství změn v oborové struktuře středních škol s cílem zajistit adekvátní kapacitu ve vyhledávaných oborech.

Spolupráce mezi krajskými úřady a středními školami vedla k tomu, že v září 2021 bude k dispozici 1 121 míst v poptávaných oborech pro celkem 5 036 žáků devátých ročníků základních škol v kraji Vysočina. Tito žáci měli poprvé možnost podat si přihlášky prostřednictvím nového elektronického systému DIPSY, který usnadňuje proces přihlašování na střední školy.

V Kraji Vysočina je nyní nabízeno celkově 7 549 míst na středních školách v oborech s výučním listem a maturitou (bez nástaveb). Z tohoto počtu je 764 míst na gymnáziích (včetně víceleťáků) a 390 míst na lyceích. Možnost studovat na čtyřletých gymnáziích a lyceích se týká přibližně 23 % žáků z populačního ročníku.

Podle radního Jana Břížďaly plánuje kraj postupně zvyšovat počet míst na gymnáziích a lyceích, aby se dostatečně zvýšil podíl středoškoláků v těchto oborech. 'Ve čtyřletém období chceme podíl středoškoláků výchovy na gymnáziích a lyceích až zdvojnásobit, jelikož se dlouhodobě ukazuje, že absolventi těchto oborů jsou nejvíce adaptabilní a připraveni čelit výzvám budoucnosti,' uvedl Břížďala.

Kromě toho je v regionu Vysočina nabízeno celkem 4 798 míst v maturitních oborech všeobecného a odborného vzdělávání (bez nástaveb) pro více než 95 % žáků populačního ročníku. Současně je dostupných 526 míst v oborech 6letého a 8letého gymnázia pro žáky v 7. a 5. ročníku základních škol.

Vzhledem k nedávným změnám v oborové struktuře a rozšíření kapacity na středních školách v kraji Vysočina je jisté, že žáci devátých ročníků základních škol najdou vhodné vzdělávací příležitosti, které jim pomohou připravit se na budoucnost a nalezení uplatnění v praxi. Míst na středních školách v Kraji Vysočina je dostatek i pro příští ročníky, a tak je zajistěna kvalitní výchova mladých lidí pro nadcházející léta.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy