Horší vzduch, který dýcháme? V zimě častěji kvůli vytápění

Odborníci varují, že současná energetická krize ovlivní kvalitu vzduchu v českých městech a obcích. Proč? Hrozí, že se lidé vrátí ke starým kotlům s vysokým ekologickým zatížením nebo budou spalovat materiály, které jsou nevhodné či dokonce zakázané. Přitom moderní kotle na pevná paliva splňují ty nejpřísnější ekologické limity.

uniweb weby

Čistota vzduchu v Česku se za poslední roky postupně zlepšovala, což platilo jak ve městech, tak na vesnicích. Během letošní zimy ale může být všechno jinak. Kvůli rekordně drahému plynu a elektřině bude řada českých domácností víc využívat staré kotle 1. nebo 2. emisní třídy. Přestože už měly být zakázané, na poslední chvíli dostaly zelenou až do září 2024.

Jakou třídu kotle?

Oproti tomu všechny nově vyráběné kotle splňují přísné podmínky takzvaného ekodesignu a mají také výrazně nižší emise. Pokud vybíráte nový kotel na dřevo nebo peletový kotel, zvolte ideálně nejvyšší emisní třídu 5.

Kromě kvality kotle je také důležité, čím se v něm topí. Tabu by měly být plasty nebo odpadky. Ale i u dřeva můžete šlápnout vedle kvůli špatnému výběru. Pokud spalujete dříví, které není dobře proschlé, poškozujete nejen svůj kotel a komín, ale také pouštíte do ovzduší víc škodlivých látek.

Biomasa: dřevo nebo pelety

Kromě dobře vysušeného dřeva, jehož vlhkost klesla ideálně pod 20 procent, jsou dobrou volbou pro topení biomasou dřevěné pelety. Vyrábějí se jednoduše z pilin a neobsahují žádné chemické látky. Už rovnou z výroby mají optimální vlhkost, takže je můžete hned používat. Jejich obliba stoupá, protože se velmi snadno používají, a v kombinaci s automatickým kotlem zaručují téměř bezobslužné vytápění.

Image title

Kotel na pelety přikládá za vás

Pelety stačí nasypat do zásobníku a poté už se nemusíte o nic starat. „O zapálení ohně se postará nažhavená patrona a plynulé dávkování paliva mají na starost šnekové podavače,“ vysvětluje princip fungování Ing. Roman Boczek. Pracuje v české firmě OPOP, která první kotel na pelety vyrobila už před víc než 15 roky. Díky automatickému fungování kotel dávkuje pelety přesně tak, aby udržoval požadovanou teplotu. Majitel se tedy opravdu nemusí skoro o nic starat.

Až týden bez práce

Jak dlouho vydrží zásoba pelet v násypce? To záleží na její velikost i na výkonu kotle. Čeští zákazníci obvykle volí takové parametry, aby do kotelny nemuseli sedm dnů. Moderní kotle na pelety dosahují vysoké účinnosti, což znamená, že nespotřebují tolik paliva. „Čím vyšší je účinnost kotle, tím lépe využívá energii pelet a nedochází ke ztrátám,“ doplňuje Ing. Roman Boczek z OPOP. Díky tomu majitelé ušetří peníze.

Vysoká účinnost souvisí také s nízkými emisemi. I proto je dobré nahradit starší kotel s nižší účinností a vysokými emisemi za vhodnější model.

Image title

Podle čeho vybírat?

Při výběru zvolte osvědčenou značku a kotel, který má účinnost přes 90 procent a spadá do nejvyšší emisní třídy. Pokud váháte mezi dřevem a peletami, stačí se rozhodnout, zda preferujete automatický provoz peletového kotle, nebo vám víc vyhovuje ruční obsluha kotle na dřevo.

Zdroj fotek: Shutterstock, OPOP

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy