Ida Kelarová a Česká filharmonie koncertují k Mezinárodnímu dni Romů

Česká filharmonie pořádá 8. dubna 2021 od 20.15 hodin v sále pražské La Fabriky mimořádný televizní koncert Kamav tut (Miluji tě) u příležitosti Mezinárodního dne Romů, který od jeho vyhlášení v roce 1990 připomněli kromě samotných Romů i papež Jan Pavel II., dalajláma nebo Václav Havel.

uniweb weby

Letos se k nim přidává zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija a dětským pěveckým sborem Čhavorenge spolu s hudebníky České filharmonie a České studentské filharmonie. Hosty večera budou také mladí romští umělci: klavírista Radek Bagár, kytarista Milan Angelo Novák a taneční skupina Salut Roma. Koncert v přímém přenosu vysílá Česká televize na programu ČT art, zhlédnout ho bude možné i na sociálních sítích České filharmonie.

„Bála jsem se, že koncert budeme muset zrušit – stejně jako před rokem v dubnu,“ říká zpěvačka, sbormistryně a duše celého večera Ida Kelarová. „Pak ale přišla Česká televize s tím, že by náš slavnostní večer vysílali k divákům u obrazovek, a to mě nadchlo. Nikdy jsme nic podobného nedělali, protože jsme před sebou vždycky měli diváky přímo v sále, ale věřím, že i v této jiné podobě to krásně dopadne.“
Během slavnostního večera se potká romská, jazzová a klasická hudba. A připomene se také deset let od založení dětského pěveckého sboru Čhavorenge. „Z velké části chci náš večer věnovat dětem. Samozřejmě dětem z Čhavorenge, ale přizvala jsem také mladého romského klavíristu Radka Bagára nebo kytaristu Milana Angela Nováka. Přátelské prostředí pro ně vytvoříme s mojí kapelou Jazz Famelija. A samozřejmě s báječnými přáteli filharmoniky!“ upřesňuje Ida Kelarová.

Během večera bude mít světovou premiéru filmový klip k prvnímu CD Čhavorenge a filharmoniků Hej Romale. Točil se v létě 2020 na Slovensku během letní umělecké školy Romano drom v přírodě nedaleko Dolného Kubína.

„Cítím silnou potřebu předat dětem poselství a filozofii své dlouholeté práce,“ doplňuje Ida Kelarová. „Připomenout jim cestu životem samým, otevření srdce, otevření mysli, cestu do hloubky přes nánosy emocí, cestu za hlasem, za pravdou, za přirozeností bytí… V této době mám silný pocit, že zpěv a láska, radost i slzy smutku jsou lékem nejen pro nás samotné, ale lékem i pro naše děti, naši společnost, celou zemi a celý svět. Rádi bychom, aby se tento náš klip rozletěl do světa jako radostná zpráva o tom, že si spolu můžeme rozumět, i když jsme jiní nebo nás oddělují ploty… Klip se jmenuje Baripen, což v romštině znamená Hrdost!“

Česká filharmonie oslovila v dárcovské kampani na 120 dárců, kteří přispěli, aby se klip, ve kterém si děti z Čhavorenge zahrály, mohl dokončit. 

Chystaný koncert Kamav tut vychází z osmileté spolupráce mezi Českou filharmonií, Idou Kelarovou a dětským pěveckým sborem Čhavorenge, který podporuje romské děti a mladé lidi nejen v jejich cestě za hudbou. Hudební večer zároveň navazuje na dva velké koncerty k Mezinárodnímu dni Romů, které se v Rudolfinu odehrály právě před dvěma lety – 7. a 8. 4. 2019 za účasti 300 účinkujících a 2000 posluchačů. Tentokrát se koncert odehraje pouze pro diváky u televizních obrazovek.

„Spolupráce s Idou Kelarovou a Čhavorenge má hudební, sociální i edukační stránku v dokonalé harmonii. Soužití romské a neromské komunity je v naší zemi silným tématem, o němž nemá příliš smysl mluvit, ale raději něco udělat. Ida Kelarová dělá podle mého názoru to nejlepší, co může: dává dětem šanci na lepší život, přitom je přísná, profesionální a probouzí v nich nejen hudební talent, ale také hrdost a odpovědnost za sebe sama. Tahle Idina cesta má smysl a prospívá romským dětem i muzikantům, kteří se jí za náš orchestr zúčastňují,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Během osmileté spolupráce České filharmonie a Idy Kelarové se odehrálo na sedmdesát společných koncertů a stovky workshopů v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a ve Velké Británii. V posledních dvou letech se Čhavorenge a hudebníci České filharmonie představili mimo jiné v severoirském Belfastu na pozvání Asociace britských orchestrů, ale také na turné v Londýně, na Smetanově Litomyšli či na slovenské Pohodě.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy