Inspekce odhalila nedostatky ve školních jídelnách

Hygienici v ČR kontrolují školní jídelny, odhalují nedostatky jako špatná hygiena, skladování prošlých potravin a přesolená jídla. Ve Středočeském kraji bylo porušení pravidel zjištěno ve čtvrtině zkontrolovaných kantýn. Podobné problémy zjistili i na Vysočině.

uniweb weby

Hygienici v České republice pravidelně kontrolují školní jídelny a kuchyně, odhalují přitom opakující se prohřešky. Nejčastějšími závadami bývají nedodržení provozní hygieny, uskladňování prošlých potravin či nedostatečná osobní hygiena zaměstnanců. Dalším problémem jsou přesolená jídla.

V rámci kontrol prováděných ve Středočeském kraji během prvního kvartálu letošního roku bylo prověřeno téměř dvě stě školních jídelní a kuchyní. Ve čtvrtině případů bylo identifikováno porušení pravidel, zejména nesprávné skladování potravin nebo používání surovin s prošlou trvanlivostí.

Podobné výsledky přinesly i nálezy na Vysočině, kde zemští hygienici provedli přes tři stovky kontrol. Zjistili, že nejčastějšími pochybeními jsou obecné hygienické závady, nedodržování skladovacích podmínek a problematická osobní hygiena zaměstnanců ve stravovacích provozech.

V Moravskoslezském kraji jsou školní jídelny kontrolovány zhruba každé dva až tři roky. Už tradičně se objevují nedostatky v provozní hygieně, včetně nedostatečného skladování potravin a přesolených pokrmů. Pro tento rok se zde plánuje dvě stě kontrol.

Novela vyhlášky o školním stravování plánovaná Ministerstvem zdravotnictví by měla omezit používání brambor a sladkých nápojů, zatímco má dojít k nárůstu podílu ryb a luštěnin na jídelníčku. Změny vyvolávají diskusi, poněvadž existují obavy z nárůstu odpadu kvůli nepopularitě některých jídel u dětí.

Někteří vedoucí školních jídelen se obávají, že nové normy ohledně soli a sladidel mohou způsobit odliv strávníků kvůli méně chutné stravě. Nicméně část škol se snaží najít rovnováhu, jak zajistit výživové hodnoty, aniž by se vzdali chutnosti pokrmů.

Aktualizace vyhlášky o školním stravování probíhá po více než třiceti letech. Očekává se, že zavedení změn bude nejdříve možné až v září 2026, což je mezi odborníky i veřejností hojně diskutovanou záležitostí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
SPOLUŽIVOT - Hledáme hostitele

Hlavní zprávy

 

SPOLUŽIVOT - Hledáme hostitele