Úkolem mladých kuchařů bylo na grilu připravit porci hovězí svíčkové, vepřové krkovice a rybu – mečouna. Způsob přípravy i jednotlivé ingredience byly zcela v režii soutěžících, až na jednu ingredienci, kterou každý z týmů losoval – vysočinský tým vařil navíc z ananasu. Kapitán týmu Libor Homolka mohl jen poradit nebo upozornit na možnou vznikající chybu. Jeho přesné a profesionální pokyny byly pro celý tým klíčem k úspěchu. „Kvalita připraveného masa, které bylo hlavním tématem soutěže, byla na vynikající úrovni. Chválou nešetřila odborná ani laická část poroty, složená z gastroodborníků z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska a z významných osobností společenského života,“ uvedl ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora s tím, že finální pokrmy hodnotili vítězové jedné z řad soutěže Masterchef, muzikáloví zpěváci, ale také radní Kraje Vysočina Jana Fialová.
Nakonec se všichni shodli na vítězích z Vysočiny, kteří si vyvařili kulinářské speciality, profesionální nože nebo poukaz na somelierskou výuku. Hlavní cenou byla 50% sleva na pořízení nového konvektomatu, která představuje úsporu několika desítek tisíc korun. Druzí skončilo silné družstvo Kuliner Brno.
K úspěchu týmu z Vysočiny vedla důkladná příprava. Žáci v čele s kapitánem nenechali nic náhodě, scházeli se v učebně odborného výcviku na jihlavské střední škole a postupně zkoušeli jednotlivé varianty pokrmů. „Znamenalo to připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily, a ještě navíc i dobře vypadaly. A protože vše bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, měli jsme vše odzkoušené do nejmenších detailů,“ prozradil Libor Homolka.
Žáci krajských středních škol a zároveň účastníci krajské Gastroakademie potvrdili, že projekt funguje. „Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací. Navíc celý projekt se od začátku října 2017 rozroste, protože se zapojí žáci nových druhých ročníků,“ pochvaluje si ředitel Libor Fasora.