Kominíci přetíženi: Nová legislativa komplikuje topnou sezónu

Přípravy na topnou sezónu přetěžují kominíky kvůli nové legislativě. Kromě revizí a čištění musí kominíci upravovat komíny pro nové ekologické kotle. Zvýšená poptávka způsobuje delší čekací lhůty, což může ohrozit komfort i bezpečnost domácností.

uniweb weby

Přípravy na začátek topné sezóny rozhodně nezahrnují jen klasické činnosti, jako je štípání dříví nebo nákup uhlí. Důležitou součástí přípravných prací je zajistit si služby kominického mistra, který vykoná revizi a vyčistí spalinové cesty. Letos se však může stát, že si na kominíka počkáte déle, možná dokonce několik týdnů, než dorazí. Důvodem je zvýšená vytíženost kominíků spojená s novou legislativou, jež platí od podzimu.

Kromě tradičního vymetání kouřovodů a rutinních revizí totiž mnoho domácností potřebuje upravit své komíny na nový typ kotle, který je nyní povinný z ekologických důvodů. Práce kominíků tak zahrnují nejen prohlídku a čištění, ale i složitější renovace a přizpůsobení, jako je například vkládání vložkování do komína.

Nekonečné čekání na řemeslníka může být pro některé domácnosti nebezpečné, zejména pokud se topná sezóna již rozběhla. Přetíženost kominíků může vést k prodlužování čekacích lhůt, což může ovlivnit komfort i bezpečnost obyvatel.

Nová legislativa, která vyžaduje ekologičtější kotle, má za cíl snížit emise škodlivých látek do ovzduší. Přestože je tento přechod kýmkoliv obousměrně výhodný z hlediska životního prostředí, znamená to pro domácnosti i výraznější investici a pro kominíky navýšení objemu práce.

Kominické firmy se snaží situaci řešit například najímáním nových pracovníků nebo zvyšováním efektivity svých služeb. Někteří kominíci však přiznávají, že i přes veškerou snahu budou čekací lhůty zřejmě delší, než je obvyklé. Doporučují proto domácnostem, aby se na revizi a úpravy komínů připravily co nejdříve, aby předešly zbytečným komplikacím v topné sezóně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy