Zajímavé na celé soutěži je, že žáci budou na Trophéé Mille poměřovat síly pod dohledem největších francouzských kuchařských mistrů, kteří se pyšní michelinským oceněním. Hvězdy představují nejprestižnější hodnocení v gastronomii, a kdo ji získal, ve své branži hodně znamená. „Naskytla se nám jedinečná příležitost vidět kuchařské hvězdy v akci, tak nám prosím držte všichni palce, ať Vysočině neuděláme v kolébce gastronomie ostudu,“ uvedl s trochou nadsázky učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Homolka.
Úkolem soutěžních dvojic je připravit šest porcí slaného a šest porcí sladkého chodu. Na přípravu jídla mají týmy tři hodiny a třicet minut i s přípravou tabule. Také letos organizátoři soutěže určili povinné suroviny, kterými jsou jehněčí pečeně, žampiony, šafrán a champagne. Celková kalkulace na oba chody, nepovinné suroviny, tedy na 12 porcí, nesmí přesáhnout 18 euro. Jihlavští studenti budou připravovat pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem, zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod budou představovat ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.
V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.
Zdroj: Kraj Vysočina