Lidé v Pelhřimově si nakopali téměř 6 tun kompostu

Kompostárna v Pelhřimově během víkendu rozdávala zdarma kompost. Akce pod mottem "Nakopej si pytel" měla informovat veřejnost o významu recyklace bioodpadů a jejich využití jako hnojiva. Celkem bylo odebráno 6 tun kompostu.

uniweb weby

V průběhu uplynulého víkendu navštívili obyvatelé Pelhřimova místní kompostárnu s cílem využít nabídku zdarma rozdávaného kompostu. Akci, jejíž heslem bylo „Nakopej si pytel“, uspořádala kompostárna s úmyslem informovat veřejnost o důležitosti recyklace bioodpadů a jejich následného využití jako hnojiva. Výsledkem těchto snah bylo odebrání celkem 6 tun kompostu z kompostárny.

„Má švagrová má zahrádku, na kterou potřebuje hnojivo pro kytičky a zeleninu. A my využíváme kompost také, máme vlastní skleník,“ komentuje paní Eva, zatímco její manžel František nakládá plný pytel kompostu do automobilu.

Pelhřimov se zúčastnil akce „Nakopej si pytel!“ již od jejího prvního ročníku před čtyřmi lety. Zejména na začátku byl hlavním popudem k zapojení fakt, že město hledalo cesty, jak efektivně rozdistribuovat přebytečný kompost. „Připojili jsme se hlavně z důvodu, že jsme neměli odbyt pro kompost. Ale postupem času se zaměření akce trochu změnilo. Dnes je jejím cílem především ukázat lidem, jakým způsobem mohou přispět k recyklaci bioodpadů. Pokud se rozhodnou třídit bioodpad, my z něj dokážeme vyrobit kvalitní hnojivo, které pak mohou využít ve svých zahradách,' vysvětluje vedoucí odpadového hospodářství tamních technických služeb Zdeňka Lišková.

Tato akce je součástí širšího úsilí o ekologickou udržitelnost a efektivní zpracování bioodpadu. Její úspěch poukazuje na rostoucí povědomí o ekologických otázkách a na ochotu veřejnosti podnikat kroky k jejich řešení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024