Meziříčí plánuje novou budovu pro dětskou skupinu na místě bývalého cirkusu

V klidné oblasti Hliniště ve Velkém Meziříčí se plánuje výstavba nových rodinných a bytových domů. Radní Andrea Vašíčková vnímá novou dětskou skupinu jako klíčovou pro rozvoj občanské vybavenosti a podporu rodin. Město plánuje také rekonstrukci místní knihovny a podání žádosti o dotaci na dětskou skupinu, kterou by bylo možné později přeměnit na mateřskou školu.

uniweb weby

Hliniště se v současné době proměňuje v klidnou a příjemnou oblast na západním okraji města. Přestože je tato lokalita zatím klidná a relativně nezastavěná, radnice má ambiciózní plány na rozšíření této části města. Mimo jiné se zde nabízí parcely pro rodinné domky a plánuje se i výstavba bytových domů.

Nová budova pro dětskou skupinu představuje významný krok nejen pro zajištění péče o děti, ale i ke zlepšení celkové infrastruktury v Hliništích. Jak uvedla radní Andrea Vašíčková, díky dětské skupině vznikne v lokalitě potřebná občanská vybavenost, která tu dosud chyběla, což vytvoří ideální podmínky především pro rodiny s dětmi.

Město Velké Meziříčí se navíc chystá na rozsáhlou rekonstrukci místní knihovny, což přináší další pozitivní změny pro občany. Děti se mohou těšit na novou zahradu s nory, což bude další atraktivní prvek v městské zeleni.

Na projekt dětské skupiny je již hotová studie a architektka Eva Uchytilová dokončuje projektovou dokumentaci. Město se zároveň připravuje na podání žádosti o státní dotaci. Pokud Velkomeziříčtí v žádosti uspějí, přispěvek může pokrýt až sto procent nákladů, které se musí vejít do 25 milionů korun. Andrea Vašíčková poznamenala, že by tak mohli získat peníze na akci bez nutnosti zatížení městského rozpočtu.

Radní také uvedla, že pokud bude i v budoucnu přetrvávat zvýšený zájem obyvatel o předškolní péči, může se dětská skupina po pěti letech přetvořit v městskou mateřskou školu.

Dětské skupiny jsou v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí s hlavním cílem podpory rodičů při slaďování pracovního a rodinného života. Na rozdíl od mateřských škol, které spadají pod ministerstvo školství a zaměřují se na předškolní vzdělávání dětí, mohou dětské skupiny přijímat děti už od jednoho roku, za určitých podmínek dokonce už od šesti měsíců věku.

Jednou z výhod dětských skupin je širší věkové rozpětí dětí, což rodičům umožňuje umístit více potomků do jednoho zařízení. Tento praktický aspekt oslovuje mnoho rodin a dodává městu další hodnotu.

Tip redakce: Pokud plánujete výstavbu a potřebujete šachty nebo kabelové komory, navštivte stránku kabelové komory.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy