Národní sportovní agentura vyhlásila Výzvu Regiony 2021

Nová Výzva má vyšší alokaci, takže by měla podpořit větší množství projektů i dát více času na start realizace.

uniweb weby

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser na tiskovém brífinku představil novinářům novou investiční Výzvu Regiony 2021, kterou Agentura reaguje na nedávné zrušení Výzvy Investice nad 10 milionů.

„Nová výzva reaguje na zrušení výzvy Investice nad 10 mil. Kč, kde uspělo pouze dvacet žádostí a dalších téměř 300 žádostí v hodnotě 5,4 miliardy korun ani nebyly hodnoceny. Teď budou hodnoceny všechny projekty. Budeme hodnotit kvalitu projektů, nikoliv časově. Zasmluvněno bude do roku 2021, ale začátek realizace může být až do konce roku 2022. Změnily se také parametry pro minimální a maximální dotaci na jeden projekt. Místo deseti až 50 milionů korun to bude od jednoho do 40 milionů. Stáhli jsme to maximum, abychom mohli co nejvíce projektů vypořádat," uvedl Neusser.

Výzva je cílená na především na organizovaný sport a podporu majetku, který sportovní organizace dostaly zpět po revoluci, ale bez šance na podporu investic těchto sportovišť. Specifická výzva cíli předně na podporu regionálních sportovišť. Je zacílená pro podporu organizovaného sportu lokálního charakteru a podporuje sportování dětí i využití sportovišť školami.

„Prioritně chceme podpořit všestrannost, základní infrastrukturu hlavně při školských zařízeních, základních školách s vazbou na volnočasové aktivity. Jednou z priorit je multifunkčnost a zpřístupnění pro širokou veřejnost,“ dodal Neusser.
„Naše vize vznikla na základě mnoha připomínek a diskusí s kluby a tělovýchovnými jednotami. Zároveň se vracíme k původnímu záměru, proč vlastně Agentura vznikla a komu má sloužit především. Je to organizovaný sport a sportovní organizace, které nemají jinou možnost čerpání investičních dotací na svá sportoviště. Ani v rámci operačních programů, od jiných národních poskytovatelů, ani ze současného Národního plánu obnovy,“ uvedla místopředsedkyně pro sport Markéta Kabourková.

Předseda NSA také vyzdvihl pilotní projekt na podporu pohybových aktivit v mateřských a základních školách. V něm by odborníci měli všestranně rozvíjet pohybové dovednosti předškoláků a školáků a také vzdělávat zejména učitele prvního stupně ZŠ, kteří na rozdíl od tělocvikářů na druhém stupni nejsou specializovaní na tento obor. Žádosti agentura přijímá do konce srpna. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy