Narození vzácných fidžijských leguánů v jihlavské zoo

V zoologické zahradě Jihlava se úspěšně odchovala tři vzácná mláďata leguánů fidžijských, ohroženého druhu plazů, kteří čelí hrozbám, jako je ztráta přirozeného prostředí a invazní predátoři. Zatím se předpokládá, že všechna tři mláďata jsou samice, ale jistotu získáme až po jejich vybarvení.

uniweb weby

Ve zoologické zahradě v Jihlavě se nedávno podařilo úspěšně odchovat tři vzácná mláďata leguánů fidžijských (Brachylophus fasciatus). Tito ojedinělí plazi pocházejí z jihozápadního pacifiků na souostroví Fidži, kde byli jejich předci schopni doplout díky plovoucí vegetaci. Leguáni fidžijskí přitom patří mezi ohrožené druhy plazů, kteří čelí mnoha hrozbám, jako je ztráta přirozeného prostředí, zemědělství a invazní predátoři.

Samci těchto neobvyklých plazů jsou větší a nápaditější než samice, disponují zelenými a tyrkysovými pruhy. Samice jsou menší a celé zelené. Podle vedoucí marketingu zoo Simony Kubičkové je zatím nejpravděpodobnější, že všechna tři mláďata jsou samice. 'S jistotou to ale budeme vědět, až povyrostou a vybarví se,' sdělila Kubičková.

Leguáni fidžijskí žijí na Fidži, kde obývají stromové a keřové patro tropických lesů. Jejich strava zahrnuje různé výhonky listů, plody a květy stromů. Na jedné straně jsou tito leguáni nejbližší příbuzní velkých amerických druhů leguánů, na straně druhé jsou však ohroženi množstvím faktorů.

Jihlavská zoologická zahrada se pyšní dalšími chovanými druhy, jako je kriticky ohrožený bažant Edwardsův (Lophura edwardsi). Tento vzácný druh bažanta byl mezi lety 2000 a 2010 považován za vyhynulý, neboť nebyl ve volné přírodě spatřen. 'Poslední známý jedinec byl odchycen v roce 1997 a předán do Zoo Hanoi, kde se úspěšně zapojil do chovu,' informovala Simona Kubičková o tomto záhadném ptáku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy