Nejfrekventovanějším dnem na vysočinských cyklotrasách je neděle

Čtveřicí současných sledovaných lokalit cyklostezek na Žďársku, Třebíčsku a na Bystřicku ve sledovaném období jednoho roku prošlo nebo projelo více než 356 tisíc lidí. Počet automatických sčítačů pohybu turistů i cyklistů se na Vysočině ještě letos zdvojnásobí.

uniweb weby

Vysočina tak získá další data o využívání páteřních regionálních cyklotras, bude mít přehled o provozu na nich v různých ročních obdobích i v jednotlivých dnech. Předpokládá se, že data kraj využije i při plánování podpory do infrastruktury, obnovy a výstavby komunikací nebo odpočívek.

Automatické sčítače, které byly v provozu od července 2016 do června 2017, zaznamenali ve sledovaných lokalitách 356 199 lidí. Nejfrekventovanějším místem byla podle očekávání lokalita u Pilské nádrže ve Žďáře nad Sázavou. Přes sčítač zde během roku prošlo/projelo 171 181 lidí, v období turistické sezony od začátku dubna do konce září to znamená měsíčně průměrně skoro 25 tisíc uživatelů. „Vysoká čísla ze Žďáru dokládají využití infrastruktury v atraktivní lokalitě. Využití ovlivňuje mnoho faktorů, nejen samotná infrastruktura tedy vybudovaná cyklostezka a současně zajímavá lokalita, ale i doprovodná infrastruktura nebo služby a z pohledu cykloturistiky i vedení cyklotrasy a její propagace včetně tvorby komplexních turistických produktů,“ vyjmenovává Petr Stejskal, krajský cyklokoordinátor.

Zhruba sto tisíc záznamů vykázal sčítač pohybu v lokalita Poušov v Třebíči, o něco méně záznamů bylo pořízeno ve druhé třebíčské lokalitě Slavice. Necelých třináct tisíc průjezdů potvrdil sčítač v Domaníně u Bystřice nad Pernštejnem.

Z pořízené statistiky vyplývá, že nejčastěji lidé usedají na kola v letních měsících květen až září. Nejfrekventovanějším dnem na cyklotrasách je pak neděle. „Prvenství, pokud jde o denní maximum průjezdů, drží cyklostezka ve Žďáře nad Sázavou, kterou v úterý 5. července loňského roku navštívilo 2 779 lidí, z toho 1 944 cyklistů,“ prozradil Petr Stejskal.

Ve druhé etapě k už sledovaným lokalitám přibydou Luka nad Jihlavou a Moravské Budějovice ležící na cyklotrase č. 26, Přibyslav na cyklotrase č. 19 a Nové Město na Moravě na cyklotrase Euro Velo č. 4.

Na Vysočině máme celkem téměř 2 500 kilometrů značených cyklotras. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy