Nemocnice v kraji zvyšují odběry krve před prázdninami

Dárci krevní skupiny 0- jsou univerzální a velmi potřební v akutních případech, zatímco AB mohou darovat plazmu komukoliv. Nemocnice v Třebíči a další v kraji navyšují odběry před prázdninami. Například Pelhřimovská a Novoměstská nemocnice zaznamenaly v roce 2023 přes 4500 odběrů a přes 200 prvodárců.

uniweb weby

Dárci krevní skupiny 0- jsou výjimeční v tom, že jejich krev je univerzální a lze ji podávat ve velmi akutních případech krvácení, kdy není krevní skupinu možné vyšetřit. Zásoby tohoto typu krve tak musí být na odděleních akutní péče, především v porodnici nebo traumatologii, neustále k dispozici. Dárci krevní skupiny AB mohou naopak komukoliv darovat plazmu.

V třebíčské nemocnici se aktuálně připravujeme na prázdniny a navyšujeme odběry,“ potvrdila lékařka Petra Vojáčková z Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno, které je největším oddělením tohoto typu v Česku.

Zásobuje mimo jiné právě Nemocnici Třebíč a Jihlava a současně funguje jako krizové transfuzní centrum pro Jihomoravský kraj a Vysočinu. Proto musí mít dostatečné zásoby,“ vysvětlil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. V případě nedostatku krve nemocnice vyzývají dárce k odběrům. Podle informací Vladimíra Novotného v nejakutnějších situacích krajské nemocnice spolupracují.

Například pelhřimovská nemocnice měla v loňském roce v registru celkem 1461 dárců. Počet prvodárců přesahoval stovku. V Novém Městě na Moravě provedla krajská nemocnice 3653 odběrů s tím, že poprvé přišlo 136 lidí. „Darování krve může zachránit lidské životy. Všem, kteří pravidelně chodí, děkujeme,“ vzkázal Vladimír Novotný.

V roce 2023 měla např. Nemocnice Pelhřimov ve svém registru 1461 dárců. Prvodárců bylo něco přes stovku. V Novém Městě na Moravě provedla krajská nemocnice 3653 odběrů s tím, že poprvé přišlo 136 dobrovolných dárců. „Darováním krve můžete zachránit lidské životy. Všem, kteří pravidelně chodí na odběry, děkujeme,“ vzkázal Vladimír Novotný.

Darování krve:

- Zabere 5-8 minut.

- Odebírá se 450 ml.

- Odběry jsou možné u mužů čtyřikrát ročně, ženy mohou darovat třikrát ročně.

- Darování krve je bezplatné.

- Dárcem může být člověk ve věku 18-65 let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy